28 новембар 2012

Wifi preferirani pristup


Prema istraživanju Nielsen-a u Velikoj Britaniji, u isporuci mobilnih internet data servisa Wifi dominira u odnosu na 3G – Android smartfon korisnici čak 3 ipo puta više podataka prenesu preko Wifi-a u odnosu na 3G mrežu. Prosečno se 78% mobilnih data podataka prenese preko Wifi pristupa Andriod smartfonova. Najviše (90%) se Wifi koristi u periodu od 23-24h zbog, pogađate, društvenih mreža. U periodu od 18-24h količina prenetih podataka u 3G mreži opadne za 55%  u odnosu na dnevni prosek, dok se uzevši u obzir i Wifi pristup poveća za 30%! 3G mreža se u UK najviše koristi početkom radnog vremena, u doba ručka i neposredno po završetku radnog vremena. Možemo zaključiti da Britanci vole mobilni broadband, ali besplatno, kad god je moguće.

Shodno običajima smartfon korisnika, razmislite kakva budućnost čeka mobilne operatore. U Srbiji broj smartfon korisnika polako raste, ali povećanje broja Wifi pristupnih tačaka nije trenutno u planovima domaćih mobilnih operatora. Od toga nekih para nema. Istina, sve više restorana i kafića ima besplatan Wifi, a mobilni operatori nisu baš voljni da im se mreža arči bez da se za to debelo plati. Kao da svi sumnjaju u propusnu moć svoje 3G mreže, a marketinški se “frljaju” sa nekakvim urnebesnim brzinama protoka (ha, provokacija!). S druge strane, visokim cenama mobilnog interneta korisnici se drže “na odstojanju”. 

Sa druge strane vreba mobilni video streaming, od koga takođe nema neke preterane zarade, ali koji već u nekim mrežama (na zapadu) čini i do  70-80% mobilnog BB saobraćaja. Kako monetizovati prenos videa kroz mobilnu mrežu na zadovoljstvo korisnika i hoće li mobilni broadband biti isplativ bar kao mobilni voice i SMS do nedavno? To su pitanja za budućnost, koja po mnogim procenama neće biti naročito profitabilna za mobilne operatore.

Нема коментара: