08 децембар 2012

Berza kao lek


Poslednjih dana često se u štampi i na Netu pominju (opet) akcije Telekoma – hoće, neće, nije pravo vreme, ali nikako da neko kaže kad će biti pravo vreme ili kad bi bilo pravo vreme i zašto je sad baš loše vreme za izlazak na berzu.  

S obzirom da sam i ja posednik akcija, ‘ajde da napišem šta ja o tome mislim. Ne slažem se sa konstatacijama da nije vreme da se akcije listiraju na berzi, jer postoji opasnost da se kompanija obaranjem cene akcija obezvredi. Nema rezona da ičije akcije padaju ako je kompanija perspektivna i stabilna. Berza ne služi (samo) da se nečija vrednost obara, jer da je tako, berza ne bi ni postojala. Neko ko želi da kupi kompaniju sigurno će dobro pročešljati poslovanje i okolnosti u kojima kompanija radi, tako da nema razloga brkati vrednost akcija i sa realnom vrednošću kompanije, a naročito sa nečijom spremnošću da plati željenu prodavčevu cenu. Jedno iskustvo tim povodom je već proživljeno (uostalom, imamo i železaru Smederevo kao primer). Poznato je da kompaniju prodaje mogućnost i perspektivnost za zaradu, a ne njena aktuelna pokretna i nepokretna imovina ili prethodno ostvareni profit. Sa druge strane, normalno je da su berzanski poslenici ekstremno zainteresovani da se akcije Telekoma nađu na berzi, jer će im to doneti dobru priliku da nešto i zarade. Činjenica je da u poslednje vreme nema neke dinamike na beogradskoj berzi i da je obrt relativno skroman.

Izlazak kompanije na berzu može da ima blagotvorno dejstvo na samu kompaniju u smislu boljeg i odgovornijeg upravljanja, transparentnijeg izveštavanja o poslovanju i osećaja obaveze prema akcionarima. A akcionari su svi građani, a ponajviše sami zaposleni. Ako ste na berzi, morate kvartalno da podnosite izveštaje o poslovanju – da li je to problem? Ako jeste, zašto jeste? Ako nije i ako se dobro i kvalitetno radi, čemu izbegavanje suočavanja sa samim sobom. To što bi vrednost akcija možda, po nečijem mišljenju, bila niska, ne znači da eventualni kupac ne bi platio više, samo da se domogne upravljačkog paketa i dobre prilike da zaradi još više i time ujedno uveća vrednost kompanije odnosno njenih akcija.

Ja sam gotovo siguran da je pojava Telekoma na berzi direktno u vezi sa isplatom dividende. Verovatnoća da se pojavi dramatično će porasti ukoliko se odluči da neće biti isplate dividendi iduće godine (od ovogodišnjeg profita, za koji je rečeno onomad da će biti 5 puta manji od prošlogodišnjeg). Uostalom, dokle se može odugovlačiti, sve i da bude nekog velikog profita koji bi država prigrabila samo za sebe (bez da se i pučanstvo omasti sa po nekoliko evra dividende)? Građani su jednom već prevareni oko akcija, ne bi valjalo da se ta praksa nastavi. Ako smo već poodavno vlasnici akcija, red je i da možemo da trgujemo njima. Eventualna prodaja kompanije, lično smatram, nije pravi uzrok što se akcije ne listiraju i ne omogućava se njihova trgovina. Kad neko bude hteo je da kupi – kupiće -  po berzi, po babu ili po stričevima, svejedno, al' "po pravdi" tržišta telekomunikacionog i finansijskog!

Нема коментара: