12 децембар 2012

LTE pre DWDM


U nastavku restukturiranja svojih redova, Nokia Siemens Networks (NSN) odlučila je da proda svoj optički biznis i proizvodnju. Kupac je privatna investitorska kompanija iz Los Anđelesa Marlin Equity Partners, koja upravlja ukupnim investicionim kapitalom od oko 1 mlrd $. NSN će se u budućnosti fokusirati na mobilni broadband (MBB) i LTE, pre svega na tržištima gde se MBB isplati (Koreja, Japan, SAD). Marlin će od NSN-ovog odeljka za optičku mrežu napraviti nezavisnu kompaniju sa sedištem u Minhenu, a zadržaće za sada postojeće direktore i svo osoblje. NSN, eto, polako rasprodaje sve ono po čemu je kod nas bio poznat, ali bolje i to nego da doživi sudbinu nekada moćnog Nortela.

Stvar je možda iznenađujuća naročito u Srbiji jer je ovde NSN imala prilično udela u SDH/OTN/DWDM sistemima prenosa. Ali konkurentnost NSN-a je u poslednje vreme bila sve lošija (na ovom tržištu prednjače ALU, Huawei, Ciena, ZTE) i logično je bilo da se pronađe neko održivo rešenje. Najavljeno partnerstvo NSN sa Juniperom nije izgleda dalo rezultat, što ne znači da sutra npr. Juniper neće kupiti optičku firmu od Marlina. Nekom ozbiljnom će svakako trebati optički mrežni segment ponude, a investicioni fondovi uglavnom ne zadržavaju dugoročno kompanije koje konsoliduju. Elem, sada na globalnom tržištu postoje samo dva kompletna (wired/wireless) igrača u telekomunikacijama – Huawei i Alcatel-Lucent.

Šta je naravoučenije – veoma je teško baviti se svim i svačim i biti poslovno uspešan na svim poljima. Manje kompanije lakše podnose snažan konkurentski pritisak, fleksibilnije su i brže u reakcijama. Lakše ih je i finansijski pratiti. Naravno da će nova kompanija zadržati dosadašnje klijente, a verovatno će ih i bolje tretirati (ne znači da je do sada tretman bio loš!). NSN je već u prethodnom kvartalu napravila prodor na mobilnom LTE tržištu gde je izbila na drugo mesto, iza Ericssona, a ispred ALU i Huaweia. Njihov novi guru, gospodin Suri zaista pokazuje veliku preduzimljivost i inventivnost, ima ideju ide ka svojoj viziji. Voleo bih da vidim nekog takvog i ovde kod nas, u srpskim telekomunikacijama. Trebaju nam ljudi sa vizijom.

Нема коментара: