20 децембар 2012

Femto nadmašile makro


Na osnovu poslednjih analiza kuće Informa Telecom & Media, u novembru ove godine broj malih ćelija (mikro, piko, femto) u mobilnim mrežama u svetu nadmašio je broj makro baznih stanica. Malih ćelija ima malo više od 6 miliona, a makro ćelija malo manje od 6 miliona. Među malim ćelijama dominiraju rezidencijalne femto ćelije (preko 80%) i sudeći prema trendu, one same će iduće godine nadmašiti broj makro baznih stanica. Da podsetimo, femto ćelije su male kućne bazne stanice koje za povezivanje na mrežu koriste fiksnu broadband vezu. Ukupno 45 mobilnih operatora u svetu koristi male ćelije u mreži, a među njima je 9 od top 10 operatora koji imaju najveći prihod. Kao neizbežne za primenu, male ćelije u svojim mrežama vidi 98% mobilnih operatora u svetu. Sa druge strane, prema istraživačima Infonetics-a, broj outdoor malih ćelija (mikro, piko – bez femto i WiFi hotspotova) će se u periodu 2012-2016. godine uvećati i do 100 puta!

Mobilna mreža očigledno doživljava svoju dramatičnu transformaciju. Nameće se kao ideja i SCaaS (Small Cell as a Service), pri čemu “treća lica” mogu izgraditi mrežu (malih ćelija) koju će koristiti mobilni operatori. Kada sam početkom ove godine napisao članak u Connectu o femto ćelijama, pitali smo domaće mobilne operatore za mišljenje o primeni istih. Jedan od operatora se netaktično izjasnio protiv (po sistemu “nama to ne treba”), ali živi bili, pa videli! Šteta ako se nastavi sa lakonskim zaključcima! Kompleksnost primene LTE tehnologije je neizbežno vezana za male ćelije i heterogene mreže. Ništa više neće biti isto i samo je promena trajna!

1 коментар:

Kec iz rukava је рекао...

Pročitao sam negde nedavno da u Britaniji već planiraju petu generaciju mobilnih mreža, baš na osnovu tih malenih baznih stanica.

Koliko je realno da se već razmatra i 5G je druga stvar, ali je izvesno da tehnologija ide u tom pravcu.

Pozdrav,
Vladimir Živković