03 фебруар 2013

Godina investicija


Telekom je, po rečima svog v.d. gen-dira, ovu godinu proglasio godinom investicija. Plan je da se uloži 20 mlrd dinara u cilju podizanja kvaliteta usluga. Dakle, ako dobro tumačim - ne u nove usluge već u podizanje kvaliteta postojećih.  Znate svi koje su postojeće i koje se mogu unaprediti. To su, pre svega, uslovi za pružanje IPTV-a i za povećanje brzina broadband (internet) servisa, uz poboljšanje performansi mreže, kako fiksne tako verovatno i mobilne. To bi, opet po logici stvari, trebalo da dovede do manjeg odliva starih pretplatnika i do novih BB i IPTV korisnika, koje bi ta nova i kvalitetnija Telekomova ponuda privukla. Privukla znači, neki bi napustili druge operatore, a neki bi (konačno) dobili mogućnost za brzi internet. Ostaje da vidimo koji će rezultat na kraju biti.

Gen-dir je izjavio da će likvidnost biti jedan od najvećih problema godina narednih godina, usled povećanja ukupnog duga kompanije (700 mil €), a koji valja vraćati. Ako je likvidnost problem, nije mi jasno zašto se ona leči naglašenim ulaganjem u ovim uslovima i okle onda tih 20 mlrd dinara? Ako je opet iz kredita, koji li će uslovi biti s obzirom na stepen zaduženosti? Ja sam baš u jednom nedavnom postu nešto pisao o investiranju u telekomunikacijama u aktuelnim okolnostima.

Rečeno je i da Telekom očekuje profit od oko 10 mlrd dinara u prethodnoj godini, što uopšte i nije tako loše, premda ostali parametri poslovanja nisu pominjani. Opet mi nije jasno zašto se prihodi i rashodi ne pominju, šta je donelo prihode, u čemu se podbacilo, kakvi su trendovi.  Sad se to već mora znati za proteklu godinu. Nisam pročitao intervju u magazinu "Cord" (trenutno sam cordless). Izgleda da se, prema prenetom u medijima, govorilo uglavom o opštim ekonomskim temama i situaciji u društvu, a toliko toga ima u telekomunikacionom biznisu što bih ja voleo da pročitam, pa makar ne mogao da komentarišem kao i oko Nove godine (intervjui na Mondo portalu i u Novostima). Uostalom, ovo je besplatna reklama da ljubitelji telekomunikacija pročitaju intervjue, ako već nisu.

Pojedini komentatori na B92 sajtu su dali deo dobrog materijala (predloga) za ovih 20 mlrd ulaganja Telekoma, a i ja ću dati svoj doprinos ako mi izvesna gospoda ne vrate 6700 dinara koje su mi “dužni”. Ako nemaju dovoljno znanja, pameti, argumenata, lovu bar imaju! Ne volim ignorisanje!

2 коментара:

Vladan је рекао...

Dugo nisam komentarisao što ne znači da nisam pratio. Biće da me ništa nije ganulo ali slab sam na nacionalnog telco operatera jer kao imam i neke akcije tu kao i vlasnik bloga.
Pa toliko već Sale i sam znaš da se u planu na projektovani nivo prihoda prvo odvoje obavezni troškovi što mu dođu kreditne obaveze, plate i ostale političko marketinške obaveze pa onda odmeriš spisak želja iz Capexa i ostale nematerijalne troškove.
Telekom je uvek imao tog lufta da uštedi i prištedi na troškovima a da pritisne core investicije.
To je naravno teže održati u praksi jer ima puno pritisaka i prosaca para.
Sa druge strane najbolje godine Telekoma sa dobiti su bile na štednji u Core Capex investicijama kada se dve godine firma prodavala i to je glavni problem te firme jer je zaostala a dobila je nenadano opterećenje u kreditu.
Moguće je to postići ali naš inženjer P.Ćulibrk u vidu kapoa za preusmeravanje para ima puno grabljivih na sve strane i pitanje je koliko će da u tome izdrži.
Želim mu u tom poslu sreće !

Saša Stamenković је рекао...

@Vladan:

To da Telekom uvek ima lufta da uštedi i prištedi na troškovima - da, ali... Čak je i gen-dir Telekoma u jednom od novogodišnjih intervjua rekao da je Telekom velika firma i da troškova IMA (tj. rastu, a jasno je zašto). Naravno, uvek, a ja mislim baš uvek, troškovi mogu i moraju da se krešu ako se želi održivo poslovanje u narednim godinama (pisao sam o tome). Na investicije se ne može gledati kao na trošak - to je ulaganje u budućnost (zato se i investira uglavnom iz kredita)! Kakvo ulaganje, takva budućnost, jel' tako?

Ja nemam saznanja da je Telekom štedeo na investicijama prethodnih godina, možda ti imaš bolje informacije. A to što je firma, kao što kažeš, malo zaostala, po mom skromnom mišljenju, nije zbog malih ulaganja i zbog procesa (neuspele) prodaje, ali to je već druga i široka priča. Nenandano opterećenje u kreditu - uh, ne bih se složio - ko se nije nadao?

Malo diskusije, kakve-takve, neće možda škoditi?