03 фебруар 2013

Imate novega telekoma, sused?


Još početkom januara pojavila se informacija da hrvatska Vlada osniva novi državni “telekom“, koji će zagospodariti optičkom infrastrukturom državnih preduzeća (HEP, Hrv autoceste, Hrv željeznice i još neki). Ja nemam informaciju da li se to desilo ili se još čeka, ako neko pouzdano zna, neka javi. Novi hrvatski „telekom“ bi se bavio veleprodajom slobodnih kapaciteta mreže pod nediskriminatorskim uslovima svim zainteresovanim provajderima u cilju obezbeđivanja jeftinijeg interneta i broadbanda za hrvatsko pučanstvo čak i iz najudaljenijih sela. Nadaju se da će time ugroziti poziciju ex-državnog operatora T-HT, pa možda i hoće.

Možda bi nešto slično radila i Srbija (poznati slučaj EPS-ove optičke mreže), ali Srbija već ima jednog državnog telco operatora. Istini za volju, ja lično nisam baš ZA da država uvodi konkurenciju na neko tržište, bolje je da omoguće uslove ya konkurenciju, pa da se takmiče privatni preduzetnici. Znam da će me za ovu izjavu mnogi „staviti u top“, ali evo argumenta: da država (kako srpska, tako i EU-hrvatska) zna da gazduje, zar bi dopustila da svako njeno preduzeće pravi svoju optičku mrežu? Jasno je da je to neefikasno i da se ti kapaciteti neracionalno koriste, a bačene pare svih poreskih obveznika neću ni da pominjem. No, neću da sporim da bi veleprodaja kapaciteta državne infrastrukture pod jednakim uslovima verovatno donela dobro, ako bi bilo dovoljno onih koji bi rado uložili u agregacionu i pristupnu mrežu i servise do korisnika (i opet smo se vratili na uslove poslovanja eventualnih alternativnih operatora!). Mreža do korisnika je pitanje para, a njih država nema!

Još jednom da ponovim ono što sam više puta na blogu pisao: nema razvoja broadbanda u Srbiji bez alternativnih operatora! Dve-tri firme, koje god i kol’ke god, ne mogu da iznesu sav teret razvoja srpskih telekomunikacija! Zato i kaskamo i za okruženjem i za Evropom.

Нема коментара: