17 март 2013

Budućnost komunikacija


Na nedavno završenom tradicionalnom svetskom kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni (MWC 2013), jedna od centralnih događaja bila je sesija “The Future of Communications” na kojoj je jedan od govornika bio DT CEO her Obermann. Dopalo mi se ono što je govorio, mislim da je vredno pažnje. 

Naveo je najveće probleme sa kojima se operatori susreću danas: regulativa, visoka cena spektra za 4G i OTT provajderi (biće članak uskoro na blogu, OTT- Over The Top, video preko Interneta). Operatori investiraju u mrežu, a OTT provajderi koriste istu (džabe) i profitiraju?! Pomenuo je novu generaciju WiFi (802.11ac, tzv. Giga WiFi) kao veoma moćnu tehnologiju koja otvara nove mogućnosti. Po njemu, diferencijaciju na polju servisa mogu , pre svega, doneti m-payments (plaćanje preko mobilnog) i bezbednost. Kaže, operatori će morati da menjaju stare navike. Najveći izazov, po Obermmanu je “uraditi više sa manje” (do more with less) – slažem se, uvek ima prostora za povećanje efikasnosti! Za telekom-operatore važno je da grade korporativnu kulturu koja podrazumeva otvorenost za saradnju, partnerstvo i zajedničko korišćenje resursa (sharing). Kaže da nacionalne kompanije imaju posebnu odgovornost za impementaciju novih tehnologija i inovativnost usluga. I za kraj sam ostavio ključni citat: "Telcos must be smart, open and innovative. Networks must be integrated, efficient and customized.” 

Suština, znanje i vizija u par rečenica. Strategija u malom. Ja sam npr. posebno “osetljiv” na moto “uraditi više sa manje” na kome sam “ugasio” karijeru – ali i dalje držim da je takav pristup ispravan. Negde ipak važi “potrošiti što više” i ako se ne prilagodite sistemu vrednosti, postaćete smetnja. Po drugom pitanju, mobilne mreže budućnosti će biti sve složenije, jer treba ispratiti kvalitet pokrivenosti i rast data saobraćaja i teško će operatori samostalno uspeti da zadovolje pomenute parametre. Rešenje bi se svakako moglo potražiti u deljenju infrastrukture (tj. deljenju troškova), bez obzira na izvesne manjkavosti tog modela. Složene i neefikasne mreže su omča oko vrata operatora i, pored nepredvidivih i ćudljivih korisnika, problem koji svakako valja izbeći. 

Zaključak koji se može izvući: telco operatori u Evropi i svetu se drastično menjaju, ništa više nije kao pre, naročito ne kao pre 5 ili 10 godina. Razmišlja se drugačije, radi se drugačije i sve je mnogo dinamičnije! Ja imam utisak, neka mi bude oprošteno, da mi počinjemo ozbiljno da zaostajemo za svetom u segmentu poslovanja, iako tehnološki idemo "u korak". Ukrupnjavanje scene biće prvi znak da se neko setio. Možda dinosaurusi nisu ni postojali, ali veliki operatori itekako postoje i moraju se prilagođavati i napredovati "iznutra". Nije to lako, ali se mora.

Dodatak: Rene Obermman će do kraja tekuće godine biti na čelu DT, a onda prelazi u holandsku kompaniju “Ziggo“ koja je kablovski tripleplay operator sa oko 3 miliona pretplatnika. Kada u Srbiji dočekamo tako nešto, da direktor jednog operatora pređe na adekvatnu poziciju u drugom operatoru smatraću da smo kao struka uspeli i da smo kao država na dobrom putu. Taj direktor će, u najmanjem, zaslužiti tekst na ovom blogu. Ne sumnjam da ću imati o čemu da pišem i da će od nekog takvog imati šta da se čuje.

2 коментара:

DING је рекао...

Pa imaš jednog koji je sa čela jednog našeg teleco giganta prešao kod drugog giganta (doduše u sektor energetike), pa možeš napisati nešto o njemu :)

Saša Stamenković је рекао...

@Ding:
Znam da si ti redovan čitalac i čudi me da ti je promakao tekst o "njemu". Ako je tako, onda sam pogodio naslov.

Hvalospev će dobiti kolega koji iz telco pređe u drugi telco, sa jednog na drugo veliko direktorsko mesto obavezno u privatnoj kompaniji.