13 март 2013

Dva od tri povećali prihod


Odavno su svedeni godišnji bilansi i prema objavljenom, mobilni operatori u Srbiji su napravili solidan posao u protekloj godini. Nedostaju podaci o poslovanju najvećeg operatora, ali to nije razlog da se malo ne pozabavimo analizom onoga čime raspolažemo.
VIP Srbija je objavio da je u 2012-oj prihodovao ukupno 18,1 mlrd dinara, što je čak 24% više nego u 2011-oj.  Broj pretplatnika VIP-a oko 1,8 miliona (godišnji porast 13,2%).  
Telenor, u maniru ozbiljne svetske kompanije, objavljuje kvartalne izveštaje i stalno poredi svoje poslovanje sa istim kvartalom prethodne godine. Kad se malo potrudite i saberete prihode po kvartalima 2012-e dobićete cifru od oko 41,5 mlrd dinara godišnjeg prihoda uz okvirno 3,2 miliona pretplatnika. Njihov porast broja pretplatnika u 2012-oj je oko 2%, a porast prihoda po mom proračunu oko 12%! To se zove stabilna i lojalna baza.

Na osnovu godišnjih finansijskih izveštaja za 2011. godinu (objavljenih na sajtovima) srpski operatori su pretprošle 2011. godine prihodovali: Telenor 37,9 mlrd dinara, VIP 15,2 mlrd dinara, a M:TS 35,9 mlrd dinara. Podsetimo, Telenor je u toj godini po prihodu nadmašio do tada neprikosnoveni M:TS iako po zvaničnim podacima ima prilično manje korisnika (3,2 prema 5 miliona).

Lako se, dakle, uočava da su VIP i Telenor ostvarili rast prihoda u 2012-oj! Ako je po onoj narodnoj da dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, M:TS bi... Realno je pretpostaviti da je rast prihoda operatora zasnovan pretežno na povećanju prodaje smartfon aparata i porastu broadband saobraćaja, pa je moguće da i M:TS “jaše na istom talasu”. Verovatno je Telenor zadržao vodeću poziciju po prihodu na srpskom “mobilnom” tržištu. Do objavljivanja zvaničnih podataka, ostaje zebnja Telekomovim akcionarima. Ovo je ipak vreme krize i gotovo da ne postoji privredni segment u kome svima ide dobro.

Pisao sam već da postoji ogroman prostor za dalji napredak srpskih mobilnih komunikacija, naročito u sferi mobilnog broadbanda. Po mom mišljenju, nijedan od operatora tu ne pruža ono što može, ali verovatno se radi o menadžerskim kalkulacijama doziranih pozitivnih pomaka. Tu naročito mislim na “inostrane” kompanije. Telenor se zadovoljava korisnicima koji dobro plaćaju, VIP bi mogao da postane jako “opasan” ako bude nekom akvizicijom ušao i u segment fiksnog broadbanda. Ja sam akcionar domaće kompanije i logično je da sam više zainteresovan za njeno poslovanje. Da li je zarada tolika da ju je do danas bilo teško prebrojati? Pitanja čekaju.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Moraju u Telekomu da "obrade" prvo sva ispumpavanja novca preko spoljnih firmi i saradnika.
Kad se to isfrizira onda ce i da bude objavljeno.

Na zalost.