06 март 2013

Godinu po godinu


Stigle su reakcije zainteresovanih operatora SBB-a i Oriona na obaveštenje iz Ratela. SBB malo oštriji ton, “prete” i tužbom, Orion, čini mi se, nekako pomirljivo i sa više “razumevanja”. Ratel objavio pisma na svom sajtu (podržavam transparentnost!), nadležno Ministarstvo se složilo sa odlaganjem i uz krokodilske suze podržalo odluku. Sad je realno da bude tad, jer se nije znalo kad je onomad. Kad sve ovo pročitate jedna smešna i tužna priča istovremeno. Da rezimiramo: Telekom "razumljivo" nije žurio kad ga niko ne juri, Ratel je opet prespavao predstavu, Ministarstvo nije odavde (jbg, al’ telekomunikacije su morali negde da ćušnu), na Kalimera smo oguglali i niko se više ne i trudi da ga razume ili mu pomogne, neke je mnogo zasvrbelo al’ tuđa ruka svrab ne češe...

Na ovom blogu ste prethodnih godina mogli da primetite, nadam se,  zalaganje za razvoj SRPSKIH TELEKOMUNIKACIJA u cilju razvoja i napretka CELOKUPNOG našeg društva i privrede. U vezi sa temom i sa pomenutim zalaganjem:  (1) Ovakvim ishodom najviše su pogođeni korisnici fiksne telefonije, jer im se do daljnjeg ne pruža mogućnost izbora kao civilizacijska demokratska tekovina i pravo! (2) Odložena je mogućnost priliva novih investicija u ovaj segment poslovanja u telekomunikacijama, što je iznenađujuće s obzirom da su usta domaćih političara puna priče o privlačenju stranih investicija. (3) Telekom mora da igra jake utakmice, sa koliko-toliko ravnopravnim protivnicima, ako se želi da (p)ostane respektabilna kompanija i ako država i ostali akcionari žele da što bolje iskoriste svoje akcije (kapital). Jake utakmice ne može da igra bilo kakav tim. (4) Koliko su alternativni operatori (koji su po pravilu glavni nosioci razvoja telekomunikacija u evropskim zemljama) oštećeni i poremećeni u svojim namerama i planovima, sami će napraviti svoj račun. Da li će taj račun plaćati i korisnici telekomunikacionih usluga – čini mi se da hoće sigurno, na ovaj ili onaj način. Sve u čemu kasnimo u odnosu na okruženje, platićemo pre ili kasnije! Mi ili naša deca! Nekoga će zbog toga možda biti sramota, a znam i koga neće.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Blackberry:
Da li se kasni sa uvođenjem fantastičnog i za pretplatnike obećanog servisa prenosivost broja u fiksnoj mreži, u srbistanu? Odgovor možemo naći u statističkim podacima drugih evropskih zemalja gde se ovaj servis kotira na nivou statističke greške. Naravno ima i izuzetaka u skandinavskim zemljama ali nakon uvođenja istog u mobilnoj mreži Srbije i 130.000 prebega, krajnji epilog je, šta nam je to trebalo.

Saša Stamenković је рекао...

@Blackberry:

Odgovor možemo naći samo u Srbiji kad se steknu uslovi za to! Obaveza je obaveza, pravo se može ali ne mora iskoristiti!
Pogledaj malo npr. u susednoj Hrvatskoj efekte NP u fiksnoj. Ne kažem da će kod nas biti isto ili drugačije, ali to je deo liberalizacije tržišta.

Opravdanje tipa "što da trošimo novce kad će biti malo preleta" hm... bolje da ne budem direktan.
Što da čistimo kad će opet da isprljaju. Super, onda ćemo živeti u brlogu.

A opet, ako su samo ovo uzalud potrošene pare, povlačim sve što sam rekao!

Lev је рекао...

@Blackberry,

Jako povrsno razmisljanje.

Na zapadu je na nivou statisticke greske jer vlada zestoka konkurencija koja nikada ne spava, i niko nikome ne prepusta ni pormil trzista.

Da li bi u Srbiji statistika bila na nivou statisticke greske kada bi i posle prenosa broja telekom nastavio, kao i do sada, da tromo pruza trule usluge po paprenoj ceni, dok konkurencija recimo gradi opticku infrastrukturu i svakodnevno unosi brojne inovacije?

Eto zato nam je potreban prenos broja - ne da bi statistika pokazivala neke ogromne brojeve, vec bas naprotiv - da bi se telekom borio da brojeve zadrzi na nivou statisticke greske. Kao sto je i na zapadu slucaj.