27 мај 2013

100G transverzala


Telekom Austria gradi 100G mrežu za centralno-istočnu Evropu (CEE), od Frankfurta do Sofije. Mreža če imati 42 čvorišta (POP-ove) u 19 država, oprema Alkatel-Lucent, baš kao u susedstvu. Prva deonica Zagreb-Osijek-Ilok je završena i puštena u rad. Uspostavljanje deonice Sofija-Frankfurt se očekuje polovinom ove godine, a glavna čvorišta (Beč, Beograd, Bukurešt, Budimpešta, Salcburg, Ivančice u Češkoj) biće povezana do kraja godine. 
Cilj je, recimo, očigledan: povezati narastajuće tursko i blisko-istočno broadband tržište, ali i ex-sovjetsko, sa zapadnom Evropom servisima protoka 100Gbps. Ja bih ovo nazvao VIP 100G transverzalom, jer je VIP Mobile „domaći“ operator u „kičmi“ Sofija-Beograd-Zagreb-Beč. Negde sam, kod nekog od poznatih operatora video sličnu mrežu, u svakom slučaju ovo je izazovna konkurencija. 

2 коментара:

Ninoslav је рекао...

trebalo je da Nuba krene sa "dobijanjem dozvole" pa da i svi ostali krenu sa optickom mrezom kroz Srbiju. Tako su Telenor i SBB zajednicki izgradili mrezu do granice sa Bugarskom i Makedonijom.
Mislim da se Telekom Srbija nije bas najbolje snasao sa konkurencijom.

@ninoslavn

Анониман је рекао...

Nema sta da se Telekom snalazi sa konkurencijom kad je "busan" kao sir. Ko razume shvatice...