03 мај 2013

Telenor osvaja Balkan


Grčki OTE, opterećen dugovima i gubicima, prodao je svoj mobilni biznis u Bugarskoj. Telenor je kupio GloBul od OTE-a za 717 miliona € u kešu. Ta cena važi bez dugova i bez smanjenja kapitala GloBula u trenutku obavljanja transakcije, inače će biti korigovana. Uz GloBul, Telenor je dobio u miraz i firmu Germanos, koja posluje u okviru GloBula i bavi se maloprodajom mobilnih aparata i opreme. Neka se zna da je Telenorov takmac na tenderu bio Turk Telekom.

Telenor proširuje svoje balkansko tržište i ima priliku da iz delovanja u susednim državama izvuče maksimalnu dobit (Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska). Ovakva povezivanja biznisa kupcu obično donose efikasnije poslovanje i povećanje dobiti. Mislim da je sledeći Telenorov pik sigurno Rumunija, prvom prilikom.

GloBul je drugi po veličini mobilni operator u Bugarskoj, ima oko 4,5 miliona pretplatnika (od kojih su 62% postpaid) i ima tržišno učešće od 36%. Prošle godine prihodovali su 378 miliona € i zabeležili EBITDA od 135 mil €. GloBul ima i fiksnu licencu u Bugarskoj i preko 220 000 fiksnih pretplatnika. Pokrivenost mrežom je oko 99%, od čega preko 88% populacije 3G signalom. Ekskluzivni su prodavac iPhone-a u Bugarskoj. Imaju oko 1300 zaposlenih! Iznenadio sam se koliko su po broju zaposlenih već "po standardu" Telenora.
Bugarsko mobilno tržište je sa penetracijom od oko 140% prilično zasićeno, a odnedavno su dobili i četvrtog mobilnog operatora (Bulsatcom). Najveći operator u Bugarskoj, sa oko 44% tržišnog udela je M-tel (u vlasništvu austrijskog Mobilcoma), drugi je GloBul sa 36%, a treći Vivacom sa 20% (vlasništvo bugarskog bankara i ruske VTB banke). Nešto mi je ova tržišna slika poznata i liči mi na... Čak mi nešto i ova ruska državna VTB banka zvuči ”telekomski” ;-).

Elem, Telenor dolazi na razrađeno, ali i zasićeno bugarsko tržište. Firma koju su kupili je skockana, treba samo da pokažu umeće upravljanja i know-how. Naravno, prostora za razvoj mobilnog broadband biznisa ima itekako. Ako Telenor uspe, promeniće ime u Telenor Veličanstveni! Ova kupovina će verovatno "dovesti" iPhone legalno i u Srbiju, a sigurno i mnoge nove usluge koje već postoje u GloBulu.

Malo o traksakciji, s obzirom na priče o prodaji domaćeg Telekoma: Globul je prodat, dakle, za vrednost oko 5,5 EBITDA, bez dugova i bez prihvatanja eventualnih “skrivenih” finansijskih manjkavosti. Norvežani su vrlo obazrivi sa Balkancima, čak i ako iza njih stoje nemački akcionari. U zlatno doba telekomunikacionog biznisa (koja su nažalost prošla) ovakva vrednost kompanija od 5,5-6 EBITDA je bila uobičajena. To znači da je OTE kao prodavac ovde odlično prošao, kao i u prodaji 20% svog dela u Telekomu Srbija. Kao i uvek, u mojim tekstovima dosta toga “piše” između redova. Zaključke će oni koji znaju da misle lako izvući. U komentarima možemo da budemo i direktniji.

P.S.: Podsetiću čitaoce da je Telenor kupio srpski Mobtel 063 za duplo veće pare (u €!) kad je mobilno tržište tek bilo u razvoju! Iz ove činjenice se mnogo može zaključiti i naučiti o biznisu, vrednosti i relativnosti novca i o - promeni! Jedino je promena stalna, ali to ne važi za domaće političare. Samim tim, nažalost, i za Srbiju! Ali, gde smo mi u celoj priči? Ja nešto mrsim ovde i "ispaštam tamo", a vas mrzi i da komentarišete?! OK, poštujem, svako bira svoj put i gleda svoja "ćorava" posla.

6 коментара:

lev је рекао...

Pricalo se da ce Telenor da kupi i hrvatski Tele2. Sad ne znam dokle se stiglo u tome.

Saša Stamenković је рекао...

@ lev:
Moguće je. Skandinavski Tele2 konsoliduje svoj biznis u Evropi i neće biti iznenađenje da se za pristojnu nadoknadu odreknu svoje hrvatske filijale.
Za Telenor bi kupovina imala logike, a ne bih se začudio i da sutra "zagrizu" i za BH Telekom.

Za mene i za nas ovde pravo je pitanje zašto domaći Telekom nije došao u poziciju da radi isto što i Telenor. Ja imam samo jedan odgovor.

na_zalost је рекао...

Nije dosao u poziciju jer je nas narod na prilicno niskom nivou svesti o drzavi.

Ninoslav је рекао...

Kolega, na osnovu čega si zaključio da će ova kupovina dovesti legalno iphone u Srbiji?
I drugi operateri u okolini sa manjim trzistem imaju legalno iphone.

@ninoslavn

Saša Stamenković је рекао...

@Ninoslav:

Nisam zaključio, samo pretpostavljam da bi Telenor mogao da integriše "balkansku" ponudu i u Srbiji ponudi pakete sa iPhone-om.
Legalno - znači da se u ponudi nekog od domaćih operatora nudi i iPhone paket ili aparat.

Saša Stamenković је рекао...

@ lev (dopuna):

Tele2 nije kupio licence za LTE u Hrvatskoj, pa stoga pretpostavljam da će sigurno prodati filijalu u Hrvatskoj. Samo je pitanje vremena. Kome? Nisam siguran da je to za Telenor dobra prilika, ali ko zna. Treba čuvati novce za LTE licencu u Srbiji npr.