18 децембар 2015

Igrali se prodaje



U poslednjih 5 godina druga po redu prodaja Telekoma Srbija završena je neuspešno. To već deluje pomalo i neozbiljno, kao da se neko igra. Jedni bi kao da prodaju, a drugi kao ne daju. Nažalost, i jedni i drugi pokazuju toliku količinu površnosti, neznanja i nekompetencije, da je to zaista zabrinjavajuće za zemlju Srbiju.

Jedna ponuda američkog investicionog fonda bila je blizu željene, ostale daleko od toga. Proces prodaje protekao je kao netransparentan, a završio se konspiracijom. Nije se znalo ni koliko se prodaje, ni koliko je za koliko posto ponuđeno, ni ko ni šta, a na kraju ni ko je ni koliko ponudio. Premijer je rekao da smo dobili 6xEBITDA multiplikaciju, što bi se dalo sračunati na oko 2,2 mlrd € za 100% akcija odnosno oko 1,3 mlrd € za 58% akcija države. Taman je to onih 100 miliona € što devojci tj. prodavcu sreću kvare. Koliko bi keša od toga dobila država, to je opet pitanje i do neke prilike ostaćemo uskraćeni za podatak. Po mom mišljenju, ponuda 6xEBITDA za Telekom Srbija je vrhunska ponuda i Telekomu je tom ponudom učinjena čast. Pazite, premijer je rekao da su ostale ponude slične ali daleko ispod ove najveće. Mislim da su te ponude realne, a da je ova najveća – premija.

To što jedna od najboljih srpskih firmi nije dobila dobru ponudu za promenu vlasništva moglo bi da se protumači da realno ipak ne vredi onoliko koliko se u javnosti misli. Jer, teško je poverovati da bi se investicioni fondovi, koji su uglavnom i bili zainteresovani, odrekli prilike da brzo, lako i efektno zarade. Očito je procenjeno da odnos posao_koji_čeka/zarada nije bio optimalan. Drugim rečima, ima mnogo posla oko uređenja i skockavanja firme.

Ovo poslednje je zaključak i predsednika Vlade, koji je i objavio odluku o neprodaji Telekoma. Rečeno je da Telekom čekaju „bolne reforme“, da je neophodan profesionalni menadžment (da li ovaj sadašnji to nije?), da ima viška zaposlenih, da investicije u internet i telekomunikacionu infrastrukturu moraju da budu povećane. Pomenuto je i da su mali akcionari „problem“ (verovatno u smislu šta sa njima tako usitnjenima?).
Sve u svemu, mnogo nezgodnog posla čeka,  čega su, rekao sam maločas, i ponuđači sigurno bili svesni. To je fakat i to je, po mom mišljenju, glavi rizik koji je preuzela Vlada Srbije kao najveći akcionar Telekoma. Da je prodato, „prljav“ posao bi morali da rade kupci, ovako – vratili smo se na početak posle okrenutog kruga. Gde si bio – nigde, šta si radio – ništa! Dakle, stanje kao i pre prodaje. Vlada je izgleda želela samo veliki novac, nesvesna da ga je trebalo zaslužiti odnosno opravdati. Zaslužiti prethodno nalickanom firmom (nije dovoljno samo mahati profitom od 150 miliona €), opravdati svim onim što sada treba uraditi.  Plaćen je ceh upravo državnom (da ne kažem partijskom) upravljanju kompanijom, otud manjak pravih i vrednih informacija i adekvatne procene. Kako je neko mogao da misli i odakle mu informacija da Telekom može da proda za veće pare nego što je nudio austrijski Telekom 2011. godine? Mnogo je energije i vremena izgubljeno. Energije nije neiscrpna, a vreme je za nekoga novac. Za privatizacionog savetnika, Lazard, zasigurno – trošak angažmana su naplatili oko 640.000 €. Svaka čast! Lično mislim da Lazar nije opravdao reputaciju vrhunskog konsultanta i savetnika, bez obzira što je većina srećna zbog toga.

Sav pomenuti posao oko eventualnih promena u Telekomu neko mora da uradi i to na način da poslovanje ne trpi i da posle reformi firma bude bolja, i u korporativnom i u finansijskom pogledu. Ko je taj neko, treba ga pronaći? Lako je reći šta bi trebalo, treba to i realizovati i ostvariti, stručno i argumentovano.  Ponuđači su, pisao sam o tome, sigurno imali stručne timove za due dilligence i skeniranje Telekoma. Po pristiglim ponudama znam da su to korektno uradili, uostalom bavio sam se istom tematikom. Ideje o prodaji manjinskog paketa su, opet po mom mišljenju, gubljenje vremena. Teško da će neko dati novac za manjinski paket akcija bez dobijanja upravljačkih prava.

Vreme teče i Telekom nastavlja da živi i da posluje. Pratićemo dalja dešavanja.

Нема коментара: