07 децембар 2015

OdvezivanjeNovi direktor RATEL-a dao je prošlog meseca intervju “Blicu”, a ja sam, evo, tek posle 25 dana rešio da svoj blog ne lišim “istorijskog” dela njegove izjave. Za ovaj blog je pitanje koje sledi veoma bitno, jer je ono za šta se ovde zalažemo: napredak srpskih telekomunikacija i korisnik kao svetinja.


Kakav je stav RATEL-a po pitanju davanja mogućnosti da korisnici kupuju ADSL odvojeno od telefonskog?
- Iako krajnji korisnici i internet provajderi ovo vide kao logično i poželjno, to nije tako jednostavna stvar. Potrebno je detaljno sagledati iskustva drugih zemalja na uporedivim tržištima, efekte na maloprodajni i veleprodajni segment i svakako uticaj na razvoj širokopojasne infrastrukture, naročito mreže za pristup, u skladu sa Strategijom razvoja širokopojasnih sistema u Srbiji do 2020. Zato moramo pažljivo sagledati sve aspekte i uticaj јеdnе ovakve mere, kako nа krajnje korisnike, tako i na konkurentnost na ovom tržištu. RATEL ćе svakako nastaviti da se drži stava da regulacijom tržišta ne dovede u pitanje dalje investicije u industriju, već potpuno suprotno, mi želimo da stvorimo uslove za dalji razvoj širokopojasne infrastrukture i širokopojasnih servisa.  


Ja sam, iskren da budem, baš čekao izjašnjavanje novog direktora po ovom pitanju. Ajde da kažem da ću sačekati pomenuto detaljno sagledavanje iskustava drugih i razmatranje svih aspekata i uticaja po ovom pitanju, mada se čudim da to nije već urađeno do sada. Telekom može da promeni vlasnika koliko sutra, a onda više ništa neće biti isto, verovatno ni RATEL-ova politika. Hoću da budem pozitivan na početku i nadam se da neću zažaliti što se ujedam za jezik, ali Vladica mora da postane Vlad. Tu sam za eventualna pojašnjenja. Do potpune liberalizacije srpskog tržišta telekomunikacija i stvaranja uslova za dalji razvoj broadbanda ima još mnogo posla.

Нема коментара: