26 новембар 2008

Fiksna kao Đekna

Nedeljne Novosti slute „rat“ mobilnih protiv fiksnih. Ali rata nema, jer i jedni i drugi su na istom zadatku, a i svako ima tj. igra svoju igru. U podacima RATEL-a o prihodima telekomunikacija u Srbiji, koje objavljuju Novosti, pokazano je da za fiksna telefonija još uvek ima svoje mesto u Srbiji, što sam, podsećam vas, i ja onomad konstatovao. Tačno je da se prihodi od fiksne smanjuju iz godine u godinu, a tako će možda biti i ubuduće, jer VoIP tek stupa na scenu. Sa druge strane, Internet kod nas još uvek ne donosi očekivane prihode i rast prihoda, ali to će se svakako narednih godina promeniti. Kad je VoIP u pitanju, ni mobilni operatori nisu bezbedni u pogledu svog prihoda od saobraćaja, jer je govorni saobraćaj izrazito dominantan u mobilnoj telefoniji u odnosu na prenos podataka. Nesporno je ipak da je mobilna telefonija trenutno perjanica kad su prihodi u pitanju. Tipujem ipak da će iduće godine procenat fiksne u prihodu biti veći od sadašnjih 28%, a da će se mobilna pasti ispod sadašnjih 57%.

Bez obzira na „brak u najavi“ fiksne i mobilne, fiksna će zadržati svoj identitet i prihod, pogotovo u Srbiji. Do potpune konvergencije fiksne i mobilne proteći će još mnogo vode Dunavom i Savom, uostalom to zavisi interesa od velikih igrača na telekomunikacionom tržištu (vendora i operatora). Osim toga, i korisnici treba da prihvate tu priču.

Suština za operatora je da korisnici „troše“ usluge, nebitno kako i gde, ali bitno je koliko. Jedini ispravan zaključak bio bi da tehnologija nije više toliko bitna, bitno je zadovoljstvo i komfor korisnika. Nije bitno da li je koka pirgava ili bela, bitno je da nosi jaja.

Нема коментара: