11 фебруар 2009

Huawei-kan

Huawei je prošlu 2008. godinu, za razliku od mnogih proizvođača opreme, završio furiozno sa prihodom za 36% većim nego u 2007. i sa prodajom za 45,6% većom u odnosu na 2007. godinu (izvor : Telecommunications online). Još su zadovoljniji što je 75% prodaje ostvareno na inostranom tržištu, opet za 35 više nego u 2007.. Iako su niskim cenama “ubili” svoje konkurente na tenderima, u Huawei-u smatraju da je na ovaj uspeh dosta uticalo i znatno poboljšanje njihove tehničke podrške projektima, od isporuke, instalacije opreme do organizacije obuka za klijente. Najznačajnije tržište je bila Indija, sa godišnjim rastom od čak 117%. Lokalnim indijskim telekom-operatorima Huawei je isporučio opremu za wireless, optičke sisteme prenosa, opremu za core mrežu, GSM i CDMA. U Evropi im je prodaja wireless opreme 250% veća u 2008-oj u odnosu na 2007. Znači prodaju svuda opremu razne sorte.

Za tekuću 2009. godinu u Huawei-u predviđaju rast prihoda od 29%, što će ipak biti manje u odnosu na njohov prosečan godišnji rast u prethodnih 5 godina (CAGR 45%). Čisto da se vidi da će globalna ekonomska kriza i njih da pogodi.

Počelo je negde 2004. godine, kada je kineska Nacionalna banka za razvoj odobrila Huawei-u zajam od 10 mlrd.$. Iako je kompanija veoma uspešna na tržištu i dalje je opterećena dugovima, jer očito klijenti ne plaćaju obaveze baš redovno. Dakle, i oni imaju problem sa kešom, a rade dobro. Profit nije baš u skladu sa prihodima. Moraće verovatno nadalje da rade sa manjom profitnom marginom, možda malo pritrpi i radnička klasa, ali i dalje će, verujem, biti sveopšte prisutni u svim telekomunikacionim segmentima na svim telekomunikacionim tržištima. Više ih niko ne može izbeći.

Neke statistike i analize proizvođača tekomunikacione opreme pokazuju otprilike da je poredak vodećih po klasama sledeći :

Wireless (mobilna 3G) oprema : Ericsson, Nokia-Siemens, Huawei
Optika : Alcatel-Lucent, Huawei
Fiksni broadband : Alcatel-Lucent, Huawei
IP Core oprema : Cisco, Alcatel-Lucent
IPTV: Alcatel-Lucent, Thompson
IMS Core mreže : Alcatel-Lucent, Ericsson
e2e Network Integration : Ericsson, Huawei (mobilna), Alcatel-Lucent (fiksna).

Čini se da je Telekom Srbija izabrao dobre partnere i da je u dobrom društvu. To je svakako potreban uslov. Voleo bih da čujem i drugačija mišljenja.

Нема коментара: