18 фебруар 2009

Odiseja u mobilnoj

Po istraživanju kompanije Cisco, usled porasta prenosa video podataka i procvata mobinog interneta, predstoji pravi bum mobilnog saobraćaja u periodu do 2013. godine. Prema Ciscovom istraživanju, do tog leta gospodnjeg 2013. mobilni saobraćaj će porasti 66 puta, a video saobraćaj će iznositi oko 64% mobilnog saobraćaja. Interesantno je da se predviđa da će doprinos tome najviše dati zapadna Evropa, sa udelom od 74% ukupnog mobilnog video saobraćaja. Regija Azija-Pacifik učestvovaće sa (svega) jednom trećinom protoka mobilnog saobraćaja. 80% mobilnog saobraćaja poticaće od 3G telefona i laptop mobilnih gadgeta. Po mom sudu – potpuno nerealno i neutemeljeno, a vrhunac svega je predviđanje da će do 2015. korisnici imati prosečno 6 mobilnih uređaja (u poređenju sa sadašnjih jedan do dva) i time generisati 500 puta više saobraćaja. Svaka čast, ako je i od Cisca - previše je ! Nadam se da ćemo potrajati do famozne 2013. da vidimo koliko su promašili. Da podsetim da je na delu svetska ekonomska kriza i ne verujem da će „potrošnja“ mobilnih aparata porasti. Treba li da podsećam da ni 3G nije postigao očekivani uspeh (mislim da i neće), a nije ni mobilna televizija. Jednostavno, korisnici nisu baš mnogo zainteresovani. Sve ovo liči na još jednu bombastičnu propagandu oko neizbežnosti nove 4G mobilne telefonije, čiji se zamah očekuje baš do pomenute 2013. godine.

Ne znam šta bi na ovih 6 mobilnih do 2015. rekla braća Crnogorci, kojima su izgleda nekoliki mobilni dojadili, jer prema poslednjem izveštaju njihove regulatorne Agencije, u bratskoj nam Crnoj Gori broj korisnika već peti mesec (ili mjesec svejedno) stalno opada. Ruku na srce, radi se o smanjenju u promilima. No, opet se ja ne bih složio sa konstatacijom da broj korisnika opada, jer se zasigurno neko nije odrekao ( tj. odrek’a) mobilnog, već jednostavno ljudi bacaju (tj. bačaju u Moraču) izarčene pripaid kartice. Analizu kako ko stoji od tamošnjih mobilnih operatera sam već pravio (ovde) i nema bitnih pomeranja u rangu. Situacija na CG-mobilnom tržištu je stabilna i pokazuje da će operatorima sve veći problem i izazov biti povećanje prihoda po korisniku, mada ima interesantnih ideja i ponuda.

Trenutno se u Barseloni održava Svetski kongres „mobilaca“. Sve je veći jaz između ostvarenog prihoda i potrebnog protoka u mobilnim mrežama, možda se na kongresu ponudi neko rešenje.

Нема коментара: