19 август 2009

Broadband do daske

MTID je nastavilo sa odličnom praksom održavanja javnih rasprava povodom svih dokumenata relevantnih za razvoj telekomunikacija u Srbiji. Time stručnoj i ostaloj javnosti Srbije daje od ranije tako željenu mogućnost da iskaže svoje mišljenje i stavi svoje znanje i iskustvo u službu napretka telekomunikacija u Srbiji. Stručna javnost ima priliku da pokaže da (li) je stručna, hrabra i odgovorna. Il' si nindža il'...nisi nindža. Partija nas je uvek učila da treba da ukazujemo na sve negativne pojave koje mogu da naruše bratstvo i jedinstvo regulatora, operatora i njihovih slugu –korisnika. Kad smo bili pioniri. A sad smo stručnjaci i vojnici svoje struke.
Bez obzira što na javne rasprave i okrugle stolove ogromna većina dolazi da sluša, a manjina debatuje, MTID treba da nastavi da neguje svoj novi običaj.
Pozdravljam, podržavam i pohvaljujem! Morao sam malo i da se šalim, da mi ova hvala ne pređe u naviku.

Elem, u toku je Javna rasprava o nacrtu Strategije i Akcionog plana razvoj širokopojasnog pristupa u Republici Srbiji do 2012. godine. Very, very važan dokument, a o njemu sledi serija tekstova na ovom blogu. Rasprava traje do 31.avgusta, pa ću požuriti da neke potaknem na razmišljanje, da vidimo gde smo sa mentalnom kondicijom posle letnjeg odmora.

Teme će biti : Definicija širokopojasnog pristupa, subvencionisanje broadbanda- da ili ne, cilj strategije, zašto je broadband kod nas nerazvijen, nešto o Akcionom planu za sprovođenje strategije i RATEL kao nosilac posla. Pravo da vam kažem, kad vidim šta sve i koliko RATEL ima da uradi po ovom pitanju – ne znam dal' da se uplašim. Znam da su (godinama) znali šta ih sve čeka, ali...

Verujem da su svi relevantni faktori svesni šta razvoj broadbanda može značiti za Srbiju. Sad smo na dnu evropske lestvice, a digitalni jaz između Srbije i Evrope preti da se pretvori u crnu rupu. Paralelno sa razvojem broadband infrastrukture treba raditi i na informatičkom opismenjavanju nacije, na razvoju i implementaciji elektronskih usluga (e-nešto) koje će stvoriti neku vrstu zavisnosti i potrebe za širim korišćenjem broadbanda, jer broadband sam po sebi ne znači ništa. Posla ima mnooogo, a za to su pre svega potrebni stručni, motivisani, odlučni i kreativni ljudi. Srbija sigurno ima takve.

Нема коментара: