05 новембар 2009

Ko nepodoban?

Kao odgovor na primedbu da domaći operatori nisu prilika za drugu licencu, stiže vest iz SBB-a: internet download brzine 30 Mb/S i 60 Mb/s na bazi DOCSIS 3.0 tehnologije, po ceni od koje uši otpadaju (oko 80 tj. 160 €). Koliko od ove impozantne brzine realno mogu da osete ili dobiju korisnici, ostaje pitanje. Sumnjam opravdano zbog upload brzine koja je, za pomenuti download, deklarisana na "mizernih" 1 i 2 Mb/s. Da ne ispadne da sam zlonameran, i svoje postojeće korisničke internet pakete SBB je povećao na 4,8,12,16 Mb/s za istu cenu, što je svakako dobro za korisnike.

Svaka čast na podacima o prosečnim brzinama interneta u svetu, koji su možda "skinuti" odavde, ali "nevr majnd", tu smo da edukujemo i informišemo narod, a uz to niko ne sme da ima monopol na informacije! Kao ni na izbor operatora. Uostalom, operatore kupuju, zar ne?

6 коментара:

Vladan је рекао...

Mislim da ti je ceo komentar u tonu nekako više zajedljiv u odnosu na suštinu događaja i potencijalne posledice istog.

Ceo događaj ima mnogo veći značaj u domenu ponude standardnih broadband paketa jer je ovim događajem dobijena ponuda koja nije više da se stidimo prema proseku Evrope a trebalo bi da dobro ubode ADSL ISP konkurenciju ili da ih barem probudi iz sna.

Što se tiče HighSpeed Broadband ponude, ja je takođe ne bi tumačio na taj način ("uši otpadaju)" jer pokazuje da FTTH tehnologija i ponuda koje uzgred još nema u Srbiji ima ozbiljnu alternativu, da je moguća u Srbiji i da je ona sada i po ceni možda killer za veoma skupu biznis ponudu prema predominatnom tržištu malih firmi i poslovnica u Srbiji.
Mnogo je značajniji podatak o startnoj pokrivenosti te ponude a kako nema trenutne konkurencije ponudu ne treba tako surovo gledati jer tehnološki tu itekako ima lufta za dalja poboljšanja.

Saša Stamenković је рекао...

Nije mi bila namera da budem zajedljiv, žao mi je ako tako zvuči.

Manite se ubadanja i podbadanja konkurencije, radite svoj posao na zadovoljstvo i korist svoju i vaših korisnika. To je najbolje i društveno najodgovornije, kako mnogi danas vole da kažu.

Ovo "uši otpadaju" - pa za obične korisnike i prosečne građane ove zemlje - skupo je, brate! A ako je dobra stvar za SME, daj Bože da se namlatite para!

Slažem se da ima lufta i prostora za poboljšanja i za napredak i podržavam sve ono što će korisnicima u ovoj zemlji omogućiti bolju i efikasniju komunikaciju, svejedno od koga dolazilo i ko to implementirao i prodavao.
Svi moraju da shvate da društvo može da ide napred samo ako se stvari i prilike menjaju, ljudi opismenjuju i edukuju, a nema edukacije i pismenosti bez pristupa informacijama (živeo Internet!!!) i informatičke pismenosti. Trudim se da ovaj moj stav prožima ono što pišem, a ako se neko uvredi i bude pogođen onim što i kako napišem, nije mi to cilj a ni suština mog blogovanja.

teddy је рекао...

Apropo cene za paket od 60 megabita, neka Telekom ponudi 60 megabita u sekundi ako može, pa ćemo videti čija ponuda je bolja. Sve dok je jedini na tržištu koji to nudi, SBB svakako ima pravo da zacepi cenu koja mu odgovara, bez obzira na to koliko to meni kao korisniku ne odgovara.

Da je Telekom bio sposoban, dosad bi već ponudio paket od 60 megabita i ne bi došao u situaciju da kao igrač s najvećim udelom na tržištu mora da prati diktat znatno manje kompanije poput SBB-a.

U svakom slučaju, za obične korisnike u ovom trenutku SBB-ov internet nudi 4x veću brzinu downloada za manje pare nego Telekomov ADSL za 1 Mbit, tako da mislim da je red da Telekom preduzme nešto po tom pitanju, ako je i za to sposoban. Telekomov ADSL paket s downloadom od 4 Mbita je više nego duplo skuplji od SBB-ovog.

Ako uporedimo pakete od 16 megabita (pošto Telekom nema veće) sa fiksnom IP adresom, kod SBB-a to košta 4090 dinara mesečno (osnovni paket je 3490 dinara, a fiksna IP adresa se doplaćuje još 600), a kod Telekoma 10620, što je više nego 2,5 puta skuplje. Štaviše, kod SBB-a je paket od 30 Mbps za više od 2500 dinara jeftiniji nego paket od 15 Mbps kod Telekoma.

Cenovnici:
SBB:
http://www.sbb.rs/Paketi/327/FlatHome.shtml
http://www.sbb.rs/Paketi/343/Turbo+FlatHome.shtml

Telekom:
http://www.telekom.nadlanu.com/isp/Privatni/Cenovnik.aspx?ac=solo&br=1

Saša Stamenković је рекао...

@teddy:

Šta ja imam s tim šta i kako Telekom nudi? Da li je red da nešto uradi (red je, slažem se) i da li je sposoban (ima nadležnih za takvu procenu)- to ostavljam korisnicima i telekomunikacionim poslenicima da svako po svom nahođenju koekude komentariše.

Sve je tačno što si napisao i analiza cena ti je potpuno OK. Hvala ti, jer nisam to baš detaljno proučavao! Ja sam samo konstatovao da je to preskupo za široke narodne mase i ne sporim pravo SBB-u da zacepi cenu, ako njima tako odgovara. Oni sigurno najbolje znaju svoj business case.

A to što ljut si na Telekom - nisi jedini, a to bi nekoga trebalo da zabrine.

teddy је рекао...

Da imamo Telekom poput moldavskog (takođe državni), verovatno bi i SBB-ova ponude od 60 megabita bila znatno prihvatljivija po ceni.

Za neupućene, moldavski Telekom trenutno nudi sledeće pakete:

• 1 megabit simetrično (upload iste brzine kao download) prema Internetu, 100 megabita simetrično unutar Moldavije za 687 dinara mesečno.

• 3 megabita simetrično (upload iste brzine kao download) prema Internetu, 100 megabita simetrično u Moldaviji za 859 dinara mesečno.

• 10 megabita simetrično (upload iste brzine kao download) prema Internetu, 100 megabita simetrično unutar Moldavije za 1145 dinara mesečno.

• 15 megabita simetrično (upload iste brzine kao download) prema Internetu, 100 megabita simetrično unutar Moldavije za 1717 dinara mesečno.

• 20 megabita simetrično (upload iste brzine kao download) prema Internetu, 100 megabita simetrično unutar Moldavije za 2290 dinara mesečno.

Izvor: http://www.moldtelecom.md/ru/persons/internet/maxfiber/planuri_tarifare/

1 evro = 16,4172 moldavskih leja
Izvor: http://www.bnm.org/en/home
1 evro = 93,9762 srpskih dinara
Izvor: http://www.nbs.rs
Odnosno:
1 moldavski lej = 5,72 srpska dinara

Doduše, opšte je poznato da je Moldavija najbogatija zemlja u Evropi i da su njihovi standardi nedostižni za nas. ;)

Saša Stamenković је рекао...

@teddy:

Moldavci su se oslobodili Rusa, a kod nas baćuške tek nadiru... I to nesimetrično, 51:49. ;).