24 март 2010

IPTV u 2009.

Broj IPTV korisnika u svetu dostigao je na kraju 2009. godine cifru od 29,7 miliona, naspram 19,4 miliona godinu dana ranije (izvor Informa Telecoms & Media). U poslednjem kvartalu 2009. ostvaren je rekordan rast od 3,2 miliona novih korisnika.

Skoro 2 trećine svih korisnika nalazi se u svega 4 zemlje: Francuskoj, SAD, Kini i Južnoj Koreji. IPTV «uzima» samo 5% višekanalnog TV tržišta i ima penetraciju od svega 2% domaćinstava u svetu. Prisutan je u preko 50 zemalja sveta, među kojima je i Srbija. Interesantno je da u našem okruženju, IPTV ima značajnu zastupljenost u Sloveniji (35% tržišnog učešća), Hrvatskoj (25%), Crnoj Gori (23,%%) i Grčkoj (23,5%).

1 коментар:

Vladan је рекао...

Naše okruženje ima veći stepen penetracije IPTV-a iz dva razloga.
Prvi je što nije bila dugo tržišno orijentisana pa je Telekom infrastruktura predominantna.
Drugi je delom i posledica prvog a to je da se Kablovska infrastuktura i ponuda nije razvila ozbiljnije ni u jednoj od ovih spomenutih država koja inače drži 30tak posto svetskog PayTV servisa a da ne pričam Satelitsku ponudu koja je 50% tog tržišnog kolača.
U Srbiji je to malo drugačije zbog jednog velikog Cable+Satelite perovajdera + još zakasneliji i zaštićeniji Telekom sa svojim IPTV-em i ti rezultati ovde neće biti tako dobri kao u okruženju.