12 март 2010

Lako prebrojivo do kuće

U svojoj studiji IDATE ističe da je do kraja 2009. u Evropi prebrojano 249 FTTH/FTTB projekata, među kojima je 55,7% onih koji su inicirani od strane gradskih utilities, «komunalnih» preduzeća. Alternativni operatori imaju najveći broj FTTH/B korisnika i povezuju čak 74% ukupnog broja dosegnutih FTTH/B domova, iako im pripada «svega» 28,7% projekata. Najdinamičnija FTTH/ B tržišta u drugoj polovini prošle godine bila su Litvanija, Estonija, Rusija, Češka i Švedska. Oko 67% korisnika je koncentrisano u samo 7 zemalja Skandinavije i zapadne Evrope: Švedskoj, Italiji, Francuskoj, Norveškoj, Holandiji, Danskoj i Nemačkoj. Rusija je vodeća po ukupnom broju pretplatnika i povezanih domova, a na drugom mestu je Francuska. Očekuje se da posle razjašnjavanja regulatornih uslova i incumbent-i počnu sa intenzivnijom primenom FTTH/B tehnologije.

Skrenuo bih Vam pažnju da razvoj FTTH/B ide prvenstveno u zemljama sa uređenom urbanističkom kulturom, visokim životnim standardom i visokom tehnološko-informatičkom kulturom. Nosioci primene su pretežno alternativni operatori, neopterećeni postojećom «starom» mrežom. Srbija je, nažalost, u više segmenata još uvek daleko od ove priče.

1 коментар:

Vladan је рекао...

I sasvim sam siguran na osnovu svih dosadašnjih prethodnih iskustava u primeni telekomunikacionih aktivnosti i inovacija u Srbiji da će prve FTTH implementacije biti od strane alternativnih operatera (možda i neka svesna komuna ala Ješić alias Inđija) bez čekanja da se veći deo ovih regulatornih aktivnosti i uređenosti stekne nekako.
Ja se ne bojim za naše građane-korisnike i njihove (ne)potrebe jer su oni do sada na mnogim primerima pokazali neracio i trk za naprednim stvarima bez obzira na cenu i realne potrebe.
Posle će već neko da napravi neku legalizaciju !