19 март 2010

Koridorom 10 brzinom svetlosti

Ono što je sajt Necenzurirano.com još pre dva meseca objavio, posle Narodne Skupštine došlo je i do dnevnika i štampe. Žao mi je što nisam temu stavio u blog, a poznata mi je još od pre mesec dana.

Mala, nepoznata, tek nedavno otvorena firmica «Nuba invest d.o.o» u vlasništvu nerezidenta Srbije, dobila ladno dozvolu za gradnju optičkog kabla Beograd-Batrovci u putnom pojasu koridora 10, što će reći unutar žice! Nije bilo tendera, nije se pitao ni UO JP «Putevi Srbije», ali je sve po zakonu i po propisima. Još jedna potvrda pravila da ako ne tražiš, nećeš ni dobiti. A Nuba tražila i dobila. Imaju sigurno i projekat i važeće saglasnosti svih relevantnih «komunalaca». I ekspresno su dobili dozvolu od nadležnog ministarstva. Moguće je, zašto ne.
Kako su dobili te saglasnosti, a da niko nije znao i bio upoznat da imaju nameru da grade optički kabl do granice – baš se pitam? Kad je sve tako proceduralno jednostavno, što se ne setiše neke naše firme ili ovi Internet provajderi koji su onomad dobili dozvole za interkonekciju sa inostranstvom? Teško da će se Nuba zaustaviti u Beogradu (gde li će da završe taj kabl od verovatno 144 ili 288 vlakana?). Verovatno će premrežiti Srbiju uzduž i popreko, uostalom Koridor 10 logično nastavlja prema jugu.

Da li su «Putevi Srbije» odredili uslove pod kojima će, kako priželjkuje njihov direktor, još neki za svoje OK koristiti putni pojas? Kako je Telekom usaglasio svoje kablove sa konkurentom? Hoće li Nuba plaćati neku taksu za korišćenje putnog pojasa? Na osnovu čega i kako im je naplaćeno 28 miliona jednokratne naknade? Da li je Nuba postavila još cevi za provlačenje optike ili samo jednu za sebe i ko će naplaćivati iznajmljivanje cevi eventualnim budućim korisnicima te kablovske kanalizacije? Na osnovu čega, koje dozvole, će se Nuba baviti telekomunikacionom delatnošću i iznajmljivati optička vlakna za telekomunikacioni saobraćaj? Zašto JP «Putevi Srbije» nije samo položilo cevi za provlačenje optike pa da onda iznajmljuje svakome ko hoće da plati prema zadatim i nediskriminatorskim uslovima? To rade mnoga gradska i državna javna preduzeća u inostranstvu i dobro zarađuju od toga.

A smemo li pitati zašto nije raspisan tender za uslove «ko da više» za prolaz optikom kroz državni putni pojas? To je atraktivno za mnoge investitore, mogla je država od toga da profitira, naročito u ova krizna vremena.
Ministarka MTID reče da nije problem što Nuba gradi, treba što više njih da gradi zbog razvoja infrastukture za širokopojasni pristup. Odlično, ali šta onda i zašto čekaju investitori, operatori i provajderi? Nije valjda da mogu, ali neće? Jesu li nekome jasna pravila igre i da li je nekome jasno šta se i sa kojim ciljem u ovoj zemlji radi?

9 коментара:

Sloba Markovic је рекао...

Ako postoji neki prostorni plan i ako je određen koridor, ako postoje provodne cevi duž tog koridora ili uslovi za postavljanje novih, ako postoje dozvole za realizaciju projekta tj. gradnju ili postavljanje kablova (što uključuje aspekte zaštite životne sredine i poštovanje propisanih standarda), ako postoji ugovor sa vlasnikom nepokretnosti kojim se reguliše pravo prolaza (službenosti), šta više ima bilo ko u ovoj zemlji da pita Telekom, RATEL ili bilo kog drugog operatora (konkurenta) ili instituciju oko toga da li sme ili ne sme da gradi ili postavlja optiku? I čemu tenderi, kada se ne radi o resursima za kojima postoji veća potražnja od one kojoj može da se udovolji? Nema tu stotine ili hiljade firmi koje hoće da postavljaju magistralnu infrastrukturu, već se realno radi o par desetina eventualno zainteresovanih i njihovim zahtevima može da se udovolji i bez tendera.

Po meni, najveći problem u celoj ovoj priči jeste upravo u vezi sa ovom poslednjom stvari, a to je da ne postoje opšta pravila, prethodno objavljena i dostupna svima, pod kojima može da se zaključi ugovor o pravu službenosti sa JP Putevi Srbije, već se to radi na osnovu subjektivne procene (da ne ulazim sad u detalje odlučivanja) :) direktora tog preduzeća.

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

Ja sam pročitao i čuo na TV-u da direktor Puteva kaže da je zadovoljan što je dobar par miliona za pravo prolaza i da bi voleo da se pojavi još 10 "Nuba" i to što pre dok je on tu.

Pominjao sam tender zbog toga što je možda mogao da bude više dobar tj. država, mis'im.

A na državnoj zemlji dobiti pravo prolaza - to mora da bude nekako regulisano i definisano za sve i za bilo koga.

Vladan је рекао...

Ja se veoma slažem sa konstatacijom da ne treba da se pita Ratel, MTID ili Telekom oko ovoga i da je to pitanje samo za JP Puteve.
Nije čak ni bitno da li je potreban tender ili je to direktorova nadležnost.
Na stranu to što da je pameti u Putevima to bio jedan njihov infrastrukturni biznis (imaš svoje cevi po jednoj trasi i prodaješ cevku - veoma efikasno i kudi kamo isplativije po njih.
Za maksimizaciju profita napraviš tender ko će da to radi za tebe ili da napravi za sebe uz mesečnu dobru tarifu ali već smo se navikli na neefikasnost državnih firmi jer oni ne rade ni svoj primarni posao.
Problem je što znam da su mnogima pre ovog događaja tamo bila zalupljena vrata ili da su postavljeni svemirski uslovi ili znatno veća (više puta po metru) cena pa je to suština ovog skandala. To su sve bila domaća preduzeća iz Telco branše a da vam ne pričam koliko sada trenutno stoji takvih zahteva po mnogim pravcima po Srbiji u nadležnosti te firme.
Ta diskrecija je zapravo suština ali se on sada prvi put izrekao da bi bilo super da naplati još koji put tu cenu. E pa tu nastaje već problem jer nije lako staviti više kanalizacije po istoj trasi i to se uglavnom izbegava. Ispravi me Saša pošto je to ipak tebi bliža oblast ?
Ako bi bili ovako otvoreni Srbija bi brzo postala telekomunikacioni eldorado i rezultat bi bio u suštini dobar ali mislim da je ovo izolovani slučaj koji ako se zaustavi samo u BGD-u neće doneti ništa bitno.
Ako sam dobro izračunao za tu dužinu to je oko 2 evrića po metru što je dosta pristojno.
Da li je ovo sada tema za neku Brankicu i insajder ali samo u ovom smeru ?

Mr D је рекао...

Kada javno preduzeće kreće u bilo kakvu veću nabavku, obavezno je da raspiše tender... pa makar i toalet papir bio u pitanju.
A kada preko noći da novoosnovanoj stranoj firmi da prođe optikom preko koridora X, za to ne treba ni da se raspisuje bilo kakav konkurs, a nema potrebe ni da se pita UO.

Sasvim je jasno da bi bilo mnogo zainteresovanih da urade isto ovo, i da daju mnogo više državi (ne samo jednokratnu naknadu, već i procenat vlasništva) da se ovo radilo kako treba.
U sadašnjim uslovima, ovakva zlatna koka bi mogla da ode i pod koncesiju, i garantujem da bi bilo zanteresovanih da čak i za 5-10 godina poklone sistem državi, u zamenu za ovakve uslove izgradnje i dobijanja dozvola koje je dobila Nuba.
Što se tiče korisnika, jasno je da ovih 144 vlakana sigurno neće ići samo do Beograda. Treba malo pogledati cene interneta u okolnim zemljama, i videti da je takva međunarodna trgovina više nego unosan posao.

Saša Stamenković је рекао...

@Vladan:

I ja sa čuo da su vrata mnogima bila zalupljena odnosno nisu došli sa pravom ponudom, ali sam sačekao da neko drugi to potvrdi.
Nemoj još da otkrijemo da Nubi niko iz Puteva nije rekao da polože još neku cevku za račun države, kad već kopaju?!

Još ako će nastaviti levo, desno, gore,dole i još sa G.655 kablovima, eto njima (a i "njima") dobre zarade. A ako se i EPS uključi u priču, čemu li će služiti DWDM i OTN mreže?

Brankica i Insajder u jednom smeru? Misliš da nema saobraćaja da se otvori još koji?

Zaključak: Pamet ove zemlje jedino još možete da nađete na internet forumima, blogovima i ostalim "skrivenim" mestima. Svakog pametnog je sramota šta se i kako ovde radi, a mreža svih mreža služi za vapaj nemoćnih. Pitam se dokle tako?

Mr D је рекао...

Hmmm, postavljanje još jedne cevke na račun države bi samo bilo pravljenje konkurencije - samoj Nubi...
Inače, ponuda izgradnje jednog sličnog koridora uz poklanjanje ozbiljnog procenta državi je zaista i data pre nekoliko godina (pred OI u Atini), a procena vremena vraćanja investicije je tada bila u mesecima... Zainteresovanih je, dakle, uvek bilo...


Nego Saša,
Veeeliki tender je u toku, a ovde ni reči.

Saša Stamenković је рекао...

@Mr D:

Na koji tender misliš?
Odmah otvaramo analizu, ako je to dobro za razmenu informacija i mišljenja!

Jel' prodaja Telekoma u pitanju?

Mr D је рекао...

Ne.
Telenor se (najzad) pokreće!

DING је рекао...

Počelo je komadanje Telekomove imperije i naravno najviše će "otkinuti" ljudi iz establišmenta i bliski establišmentu.
Sad kada je prodaja Telekoma najavljena za skoru budućnost, i to sa najviših pozicija, mnogi koji to razumeju će početi da grabe za svoj deo.
Videćemo i Kurtu i Murtu a možda i Caneta ako mu Miša i Miško vrate pare što mu dođu...

Novim Zakonom o planiranju i izgradnji jeste predviđena jednostavnija procedura za izgradnju telekomunikacione infrastrukture, međutim, ako bilo koji operator pokuša da dobije dozvolu dolazi u situaciju FT1P (fali ti jedan papir), a taj papir je ugovor sa javnim preduzećem. A kontrolu nad javnim preduzećima ima opet establišment.
Gade mi se ove izjave Drobnjaka i Matićeve koji "priželjkuju" još ovakvih firmi. Simpatičan mi Velja kome je žao što Slovenac nije došao dok je on bio ministar kapitalac pa ih sad sve raskrinkava...