28 новембар 2010

Pruga sporednog koloseka

Mi Srbi se retko držimo one naše “prvo skoči..”. Dakle, Meksikanci nisu otkupili tendersku dokumentaciju , već treba tj. očekuje se da je otkupe.

"Početi razvoj gledajući na Evropu iz Srbije nema nikakvih prednosti, jer smo mi van tih osnovnih telekomukacionih pravca, odnosno nismo neposredno vezani za mreže koje njih interesuju. Druga stvar, postoji velika razlika u tehničkim, tehološkim i vrstama usluga koje Amerikanci imaju u odnosu na evropske telekomnikacije“, kaže Bušatlija u svom komentaru na sajtu B92.

Da, početi život gledajući na Evropu iz Srbije, za našu decu je, gospodine Mahmude... no da se vratimo na temu.

Otkud Vi, gosn Bušatlija, znate da smo mi van osnovnih telekomunikacionih pravaca i koji su, molim Vas, ti pravci? I otkud znate koje mreže interesuju gazda-Slima? Ovo za Siti Banku – slažem se sa vama, verovatno jesu ša’nuli gazda-Slimu da imaju nešto interesantno za njega i da bi moga’ pogledat’.

Druga stvar, NE POSTOJI velika razlika u ikakvim uslugama koje Amerikanci imaju u odnosu na evropske telekomunikacije. Naročito ne u Južnoj Americi gde je "American Movil" veoma prisutan. Nema američkih i evropskih telekomunikacija! U pitanju su možda neke druge finese, ali one su suštinski nebitne. Vi kao ekonomista i stručnjak za strana ulaganja sigurno znate da nije važno da li je koka crna ili bela, važno je da nosi jaja. To je, verujem da ćete se složiti, jedini telekomunikacioni pravac koji zanima gazda-Slima i ostale potencijalne kupce.

Na kraju, ne zamerite gosn Mahmude, ali u Srbiji ima mnogo stručnjaka iz telekomunikacija koji već opterećuju ovu temu tobože iz stručnog ugla, nemojte i Vi davati “telekomunikacioni” doprinos. Dajte nešto iz ekonomije, jer ovo i jeste ekonomska tema. I da li Vi uopšte navijate da neko ovde uloži neke pare ili hoćete da mu kažete da nije ovde mesto za njega? Odnosno, koga biste voleli da vidite na našem "sporednom" telekomunikacionom pravcu?

Možda se mnogi podsmevaju čika-Mirkovoj izjavi da je jedina šansa da partije izađu iz javnih i državnih preduzeća u tome da država proda ta preduzeća, ali to je, na opštu žalost svih nas, tužna srpska istina. Ta preduzeća, ako neko to ne vidi, ne mogu u roku od nekoliko godina preživeti dve-tri promene vlasti koje automatski znače i promenu menadžmenta tih preduzeća. Briga nekog od partijskih kadrovika za firmu i privrednu karijeru ako je tu do sledećih izbora. (Retki izuzeci ne opovrgavaju pravilo.)

Tužno u ovoj zemlji je što iz ovih ili onih razloga svi koji znaju i razumeju u čemu je kvaka, ćute, ne progovaraju i to traje. Ivo Andrić je rekao: “Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti, budale progovore, a fukara se obogati.” Koliko će kod nas trajati to PONEKAD?

3 коментара:

Vladan је рекао...

E ova ti je ispravna skroz !
taman sam hteo da šiljim tastaturu za prethodni tekst kad stiže ispravka.
Ova Mirkova je najsurovija istina ogoljena sa tvojom dopunom ali i najvažniji razlog zašto treba prodati "nacionalno srebro". Da dodam zbog te brige za srebro smo imali uvek političke izgovore za neotvaranje tržišta u prethodnih 10godina.
kad vidim još i koliko se njih javlja protiv prodaje zbog zaštite nacionalnih interesa samo sam uvereniji da to treba izvesti što pre dok se još slažu finansijske političke kockice.

Sneška је рекао...

E pa Sale, BRAVO!!!!!

Saša Stamenković је рекао...

O, hvala, hvala, još ću se uobrazim.

Verovatno ste fascinirani ovom zlatnom kokom, mada sam ja više za dobru supu!

No, koje god novine otvorim - sindikalci! Aaaaa, pa nisam džabe citirao Andrića....