15 новембар 2010

Ugrožena budućnost

Aleksandra je izgleda otišla u Ameriku na studije odmah posle lekcija „Početak II svetskog rata u Srbiji“ iz istorije. Da nije tako, znala bi da „okupatori“ više ne streljaju 100 za jednoga i da će i u tom prodatom Telekomu većina trenutno zaposlenih ipak morati da ostane da nešto radi. Neki od dobavljača i izvođača „domaćih izdajnika“ trebaće i za funkcionisanje tog „njihovog“ Telekoma. Jeste da su Telenor, VIP, čujem i Orion, pozapošljavali sve same marsovce i liliputance, nijednog ispravnog Srbina (tj. građanina Srbije) nema, a i da ima - odakle taj i čiji je? Bazne stanice, kablovsku i nekablovsku infrastrukturu im grade...da ne kažem ko, ali nisu naši sigurno. Oprema im je garant stranjska, a stranci sve prisluškuju – normaaalno. Gle slučaja, u istom broju Press-a čitam naslov „VIP vodio studente u Beč“. Na lepom plavom Dunavu. Ma idi, kakav Beč, nemojte ni da čitate takvu propagandu, vode ih na prinudni rad, u radni logor takoreći. I to ove mlade, talentovane, vredne – takvi njima trebaju da rmbaju. A i ova njihova sponzorstva (VIP i odbojkaši, Telenor i srpski olimpijski tim), to vam je samo da se lakše naviknemo na strano prisustvo. Radnici i seljaci, još nije kucnuo čas ali dileme ne sme da bude, slušajte šta vam poštena inteligencija kaže, časne i patriotske firme neće se leba najesti od novog gazde Telekoma, a tek mrvice će ostati za neke kolaboracioniste.

Javio se i krem srpske inteligencije iz dijaspore koji je voljan da rukovodstvu Telekoma i široj javnosti pokaže da su (citat) „spremni da pomognu stručnim savetima i svojim međunarodnim iskustvom u efikasnoj organizaciji „Telekoma".“ Ako se ovaj scenario ne ostvari i njihova ponuda ne prihvati, naši inostrani stručnjaci u svojoj peticiji (verujem makar ćirilicom potpisanom ako ne i napisanom) kažu:

"Prodajom „Telekoma Srbija" znatno će se smanjiti posao domaće telekomunikacione industrije i mogućnost da se mladi zaposle, zbog čega bi i budućnost elektrotehničkih i elektronskih fakulteta u Srbiji i RS bila ugrožena."

Prosto se pitam šta je ove potpisnike oteralo iz Srbije, jer Telekom još uvek nije privatizovan. Izgleda da oni tamo preko misle da se svi mladi zapošljavaju samo u Telekomu i da sva srpska telekomunikaciona industrija može i treba da radi samo za Telekom. Naopako za Srbiju ako je tako i ako bi bilo tako. I batalite više da nam sa bezbedne distance solite pamet šta mi koji smo u Srbiji da radimo sa našom i vašom otadžbinom! Znate zašto ste otišli i ostali tamo kao što valjda i mi znamo zašto smo tu gde jesmo. Zajebite peticije, dođite ovde, organizujte se i prospite velike planove i ideje, možda se neki od nas i prime na njih, pa da pravimo državu kakvu bi želeli da ostavimo bar našoj deci ako je za nas kasno! Vi svi, bre, u Amerikama izgleda postanete veći komunisti nego što ste bili kad ste otišli!

Ex-ministarka podrazumeva da, ako država na nešto utiče, to mora da je prava i 100% ispravna stvar i da je razvoj domaće industrije za domaće tržište tako željno očekivani i samodovoljni perpetuum mobile. Sličan lek za srpske muke vidi i njen bivši kolega iz Vlade koji bi da podelom para narodu podstakne kupovinu koja će opet podstaknuti proizvodnju, proizvodnja zapošljavanje, baba za dedu, deda za repu i svi srećni i zadovoljni! A profesorka konstatuje:

"Kad se „Telekom" proda, država više neće moći da utiče na to da se kupuje od domaćih firmi i tako podstiče razvoj domaće industrije."

Kupujte domaćO, ako može u Maxi-ju, please! Da ne mislite da se šalim, ja sam redovan u Maxi-ju u Jerkoviću! Ali samo kratko na iznetu tezu: kupovina od domaćih firmi ne podrazumeva i razvoj domaće industrije (npr. prodaja robe inostranih proizvođača opreme, a domaće firme koje to rade - da ih ne pominjem, sve sami sponzori Telfora recimo). Ono što je nezgodno u celoj priči su "naše tj. njine" domaće firme za koje vlasti neće moći da utiču kod privatnog vlasnika, vrlo verovatno.

"Prodajom „Telekoma" i kvalitet studija će degradirati, jer profesori neće imati mogućnosti da kroz saradnju s industrijom steknu praktična iskustva koja će preneti studentima."

Pre nego se rasplačem nas zlehudom sudbinom profesora koji više vole da razbrajaju kablove nego da mrse kose devojačke, ajde da poverujemo profesorki da bi ovde bila u pravu i evo, da ne kažete da samo kritikujem, ja nudim rešenje za ovaj problem: sve inženjere koje će taj novi gazda bez pardona i bez ikakave sumnje da otpusti, zaposliti na elektro-fakultete kao predavače, da prenesu svoja praktična iskustva studentima! Time ćemo doakati surovim i bahatim kapitalistima; inženjeri iz Telekoma neće ostati bez posla; studije će (ipak) zadržati kvalitet; Aleksandra će od novih kolega nešto možda moći da nauči, a studenti će biti srećni jer će neko konačno moći da im pokaže kako treba (praktično)!

I za kraj argumenti opozicije (Mirović, SRS) : "Vlast kaže da će novac od prodaje da uloži u infrastrukturu. A telekomunikacije su za državu isplativije od infrastrukture! Molim vas, pa ko će se voziti tim putevima?..."

Ako ne bude bilo službenih vozila Telekoma, zaista malo ko. Ali, gospodine Miroviću, postoji valjda neka Srbija i van Beograda i Novog Sada? Odavno su bili izbori, pa ste izgleda zaboravili na tu činjenicu? Pola Srbije je Beograd i Novi Sad, ostali mogu da „pocrkaju“ tamo gde su. Koji će im putevi? Srbija nije Beograd, a bilo bi mnoooogo loše da Beograd bude Srbija! Zato je svaka vrsta infrastrukture potrebna toj Srbiji, i putna, i telekomunikaciona, i životna! U tome nam neumesne pretpostavke, obmane i izmišljotine neće pomoći.

Apelujem na intelektualnu i društvenu svest profesora Biološkog fakulteta da se uključe u problematiku i analiziraju uticaj prodaje Telekoma na razmnožavanje člankovite gliste u neuzoranim njivama jugoistočne Srbije. Aleksandra me ubi svojim prognozama, utešite me da će bar neka živuljka preživeti prodaju najvećeg srpskog operatora.

5 коментара:

DING је рекао...

Budućnost može biti ugrožena ako se tržište dalje ne razvija, ne povećava penetracija broadbanda (i UN je ovih dana pozvala sve države članice da razvoj broadbanda stave na vrh liste razvojnih prioriteta), ne uvode nove usluge, ako i dalje kaskamo za regionom po mnogim pokazateljima...
To je jedini pravi način posmatranja ispravnosti prodaje Telekoma, diskusija u stručnoj javnosti treba ići u tom pravcu. Budućnost će biti ugrožena ako novi vlasnici uspeju da zadrže postojeći monopolski položaj (što će po prirodi kapitalizma nastojati) i bahatost u poslovanju.
Uzgred, smeta mi kada se pod srpske telekomunikacije podrazumeva mobilna trojka. Postoji više "manjih" firmi spremnih da "eksplodira". Svetao primer je Orion. Potrebno je dati prostora u vidu prevazilaženja administrativnih barijera i zameniti deklarativnu liberalizaciju tržišta sa istinskom. Nažalost, malo ko "gura" u tom pravcu. Zauzete su busije i ne popuđta se... Ratelovci će po svoj prilici ostati u istom sastavu ili bar na istom kusru... Ja ne vidim svetla na kraju tunela.
Kad su u pitanju domaće kompanije koje rade za Telekom zašto se ne postavi pitanje u kom procentu se radi o ugovorima štetnim po Telekom? Koliko je "giganta" nastalo na račun Telekoma? Da li su oni pokrovitelji ove "antiprodajne" kampanje?
Da će se novac od prodaje Telekom proćerdati za pokrivanje budžetskog deficita i održavanje socijalnog mira je jasno ko dan pa neću ni posebno komentarisati...

Saša Stamenković је рекао...

Ja odavno tvrdim da budućnost srpskih telekomunikacija zavisi u najvećoj meri od Ratela. Da ne kažem isključivo zavisi, jer svi ostali bi se prilagodili i našli sebi neko mesto.

Srpske telekomunikacije nisu samo mobilna trojka, ne d’o Bog da se to protumačilo iz mojih pisanija. Ja uvek u srpske telekomunikacije ubrajam (ili podrazumevam) i korisnike, ako ne i neke druge (npr. Orion, koji ne mož’ da se žali na ignoranciju u „Svetu telekomunikacija“ ).
Za istinsku liberalizaciju u korist korisnika pre svega, potrebno je imati petlju na slovo M, a to starijim kolegama prirodno nije odlika. Stoga i ja u narednom periodu ne očekujem ništa spektakularno, mada su iznenađenja uvek moguća.

Ovo, DING, za „pokrovitelje“ kampanje – vidi se da mnogo znaš, ali samo iz poštovanja prema Tebi kao mom vernom čitaocu, neću da ti pokažem da znam više ;))).

Vladan је рекао...

Sale,
Da li ispratio listu naše emigracije koji su dali podršku exMinistarki ? Iz naše ETF generacije i poveće USA kolonije tu su samo Frle i Peđa Bakić. Kažem samo, jer znam da se znaju sa njom skoro svi iz vremena kada je bila u Americi i ne verujem da ih nije propitala. Stvarno se dala u akciju, primila, nema šta ali da je prolupala, "vrh" kako se to sada popularno kaže.
Moraću da ih propitam za ovo mišljenje i sa čime su razmišljali. Doduše Peđi i mogu da oprostim jer je on jedno vreme bio njen dečko pa da joj učini ?! (malo trača nije na odmet, ali tvrdnja je zaista istinita).

Dingov komentar - sto posto podržavam

Vidimo se na Telforu !

Saša Stamenković је рекао...

@Vladan:

Frle me malo iznenadio, Peđa je (ako je bilo kako kažeš) trebao da bude "uporniji" ;).

Vidimo se svakako!

Lola је рекао...

Odlican post. A secam se glavne likuse ovog posta (iz BM perioda) kada je mrtva ozbiljna iznela stav da bi trebalo da pokrenemo domacu proizvodnju harvera i sl. a ne da uvozimo tamo neke kineske ili koje god dalekoistocne kompjuterske komponente. Sad to sto bismo onda placali kompjutere u hiljadama zapadnih stranih jedinica i sto bi peneracija bila 3%, nije vazno...