30 март 2011

Additional cash

Taktička ponuda Telekoma Austrija će im se možda isplatiti. Vlada Srbije je odlučila da im još jednom ponudi Telekom na tacni. Kako će sad ponuđač da podigne svoju ponudu za celih 50%, ostaje da se vidi. To je taman onoliko para koliko su nameravali onomad da daju za Telekom Srpke, pa ih im je s ove strane Drine uletelo iznenađenje. Priča se da su Austrijanci spremni da daju te pare, ako im se ne dira u VIP. To bi moglo da znači da oni u miraz “sa strane prosca” unose VIP i da bi Vlada mogla da pomenutu razliku u novcu dobije “u naturi” VIP-a. Setite se moje prethodne kolumne o AT&T i T-Mobile “braku iz računa”.

Usled evidentne koncentracije kapitala i monopola i u finansijskom i u korisničkom segmentu, Srbija bi mogla i morala da vrati konkurentnost svog telekomunikacionog tržišta izdavanjem nove mobilne licence ili “dirigovanjem” 4G licence (objašnjenje za ovo košta!). Ujedinjenje VIP-a i MTS-a mi deluje obećavajuće za mobilni broadband, mada sam za popularnost cene pomalo skeptik.

Elem, za 15 dana će se valjda znati, ako se tradicija izneveri i ne bude novog produžetka. Čim se bivši ministar ekonomuje (tek sad) javio i rekao da sve treba da padne u vodu, iskustvo prodaje NIS-a nas uči da u ponavljanju pitanja proscu ipak ima nečega. Da li je to ponuda koju Austrijanci neće moći da odbiju?

7 коментара:

Vladan је рекао...

Situacija je krajnje neuobičajena jer su Austrijanci odjedanput dobili penal situaciju ako plate.
Cena za njih i njihov kapacitet nije mala i krupan je zalogaj zaduživanja i o tome smo ranije pričali.
Sa druge strane oni uporno očekuju javnu informaciju antimonopolske agencije da li mogu da zadrže VIP jer su bitno različite situacije po njih u riziku.
Ovoj (komisiji) to ne pada na pamet jer oni ne rade takve poslove analize bez više meseci a pak Vlada teško može u njihovo ime da nešto kaže (javno pogotovu) a i ne sme da ih pritiska (javno). Po dosadašnjoj istoriji delovanja i načinu razmišljanja ne bi ni u snu mogli da omoguće koncentraciju !
Otud se očekuje neka vrsta garancija (verovatno vlasti) u narednih dve nedelje do roka i to je to stanje.
Da li sam nešto bitno propustio a da nije domen špekulacije ili novinarske fantastike ?

Saša Stamenković је рекао...

@Vladan:

Šta misliš hoće li TA iskoristiti penal?

Bilo je juče-prekjuče po novinama svašta na ovu temu, možda nešto još i napišem.

Meni je potpuno jasno da moraju da zadrže VIP, inače je 1,4 mlrd € cifra koju nemaju razloga da plate.

A koncentracija se može lečiti, verujem da nadležni znaju za raspoložive metode. Dakle, 1,4 mlrd € je u igri. Nije naivno i nije svejedno ni jednima ni drugima.

Vladan је рекао...

Naša antimonopolska agencija je veoma rigidna i neinformisana i po njoj svako ko ima 30%+ učešća u nekom kolaču automatski nema pravo da kupi nekog u tom biznisu. Zato sam i skeptik !
Da su malo informisani onda bi gledali da li neko zloupotrebljava takav procenat na tržištu svojim činjenjem i ponudom i kažnjavali (kao onomad TV za 1 din na 12m + 12 po ceni ako kupiš kod mene i ADSL na 24m).
Ukrupnjavanje scene po nekoj tehnologiji ne bi smeo da bude prekršaj i razlog za odbacivanje već da li na nivou servisa se nešto čini sa nepristojnom ponudom u bilo kom smeru.
Ako ti kažem da zbog njihove odluke SBB od 2007 ne sme da kupi nijednog kablovskog operatera u Srbiji jer ima 50% kablovskog tržišta (nema veze šta je servis i kakvo je % učešće po pitanju pojedinih servisa i činjenja) a drugih ulagača u te mreže i tehnologije nema shvataš zašto ne verujem u pozitivno mišljenje agencije po ovom pitanju.

DING је рекао...

Ja lično smatram rad Komisije za zaštitu konkurencije izuzetnim (pre svega mislim na stari sastav). Doneli su odluke protiv Miškovića, Beka, Salforda i drugih moćnika.
Institucije poput ove ne mogu preko noći da izmene nešto što decenijama funkcioniše na jedan način, pre svega da promene svest svih relevantnih faktora. Često su izloženi kritikama npr. Državni revizor da nije efikasan. Međutim, ako uzmemo u obzir da institucija Državnog revizora u Norveškoj postoji duže od 200 godina, da li bi mogli zamisliti šta bi se desilo onom ko bi Karađorđu predložio da se imenuje neko nezavisan da kontroliše kako Karađorđe troši pare. Prosto, potrebno je vremena da ove institucije profunkcionišu na pravi način. Norvežani nisu došli tu gde jesu preko noći..

Protiv SBBa, koliko mi je poznato, Komisija je donela dve odluke. Prvu, jer je SBB korisnicima drugih kablovskih mreža po centru grada nudio godinu dana za dž ako pređu na njihovu mrežu i drugu u vezi sa zaključivanjem ekskluzivnih ugovora sa nacionalnim TV za DTH. Ako pročitate ovu drugu odluku videćete izuzeo razumevanje kablovskog tržišta. Nije mi poznato da je Komisija ikada zabranila koncentraciju SBBu.

Krajem prošle godine donet je novi zakon o zaštiti konkurencije koji je Komisiji dao zanačajnija ovlašćenja (pozitivno), ali je isti zakon suspendovao nezavistan način izbora članova Komisije, pa prema novom zakonu sve članove Komisije predlaže skupštinski odbor, dakle, partija na vlasti.
Nakon ovoga niko od starih članova nije reizabran, a prema mom mišljenju su odlično radili imajući u vidu sve pritiske i pretnje kojima su bili izloženi (prva državna institucija koja je Miškoviću javno rekla ne).
Za predsednika nove Komisije izabrana je dama koja nije prošla reizbor na sudijsku funkciju i koja je poznata kao koautor studije prema kojoj Maxi nema monopolski položaj. Međutim, na moje veliko oduševljenje i novi sastav Komisije radi dobro...

Kakvu će odluku doneti po pitanju TA?
Sklon sam da poverujem da će odluka biti u skladu sa njihovim izborom. Bar ćemo znati da li ova vlast želi TA za kupca Telekoma.

Malo sam bio off topic ali čini mi se da ovaj blog ima kapaciteta da to prihvati, a i nisam mogao da odolim da dam svoju opservaciju o Komisiji pošto pomno pratim njen rad već neko vreme. Stručan, nezavistan i efikasan rad regulatrnih tela (uključujući i naš Ratel) smatram ključnim za napredak Srbije.

Saša Stamenković је рекао...

Vladan rekao:
«Ukrupnjavanje scene po nekoj tehnologiji ne bi smeo da bude prekršaj i razlog za odbacivanje već da li na nivou servisa se nešto čini sa nepristojnom ponudom u bilo kom smeru.»

Podržavam!

Ding rekao:
«Stručan, nezavistan i efikasan rad regulatrnih tela (uključujući i naš Ratel) smatram ključnim za napredak Srbije.»

To je to! A RATEL posebno za napredak telekomunikacija (ili ICT, ako neko više voli).

Neverovatno mi je da je SBB-u zabranjena kupovina nekog od kablovskih operatora. To je antirazvojna mera i nije u korist tržišta.

Ding, svidela mi se ova potencijalna kontrola kako Karađorđe troši (državne) pare. Sve mi se čini da, kojekude, što reče Miloš Obrenović turskom paši, puna ih je Srbija. Sve crnji od crnjeg!

A da li se vlastima sviđa TA kao vlasnik TS? Mislim da vlast nema predrasude glupe... Drag im je Platon, ali im je draža istina! Daleko sam od Aristotela, ali istina baš zveči! Samo da Nemci zbog toga ne postanu veći Holanđani u nekoj budućnosti...

di је рекао...

Vlast sigurno nema predrasuda pogotovu kada je u pitanju novac, po principu drag mi je Platon ali mi je sex draži.
Međutim, možda predrasuda ima npr. nemački ambasador, jedan od gospodara privrednih tokova u Srbiji...
Sve "velike" odluke u Srbiji se donose kao kompromis političke elite koja bi da drpa , tajkuna i stranih sila... pa ko prevagne... Ovde bar naizgled nisu uključeni tajkuni a radi se o poslu decenije i veliko je interosovanje javnosti (odluka nosi + - nekoliko % na skorašnjim izborima).
Ukratko, moje skromno mišljenje je ako DT ne pritiska puno ode TS u ruke TA.
Komisija za zaštitu konkurencije će doneti odluku kako joj je kaže, a ujedno veoma je dobar alibi ukoliko se želi otkačiti TA ("Prodali bi mi vama nego je nezavisno telo reklo svoje na šta mi ne možemo da utičemo").

DING је рекао...

Ovo prethodno DING je rekao...