16 март 2011

Izazovi za mobilni broadband

Tehnički direktor Vip mobile Srbija dao je veoma kvalitetan, jezgrovit i sadržajan pregled izazova koji se nalaze pred mobilnim operatorima koji ulaze u ozbiljnu priču pružanja usluga mobilnog interneta. Vip je u Srbiji najavio HSPA+, a gospodin Parun otkriva šta sve čeka mobilne operatore na putu zadovoljenja korisničkih očekivanja i pružanja kvalitetnih mobile broadband usluga. Dopada mi se kad vidim da neko vlada materijom u svom poslu. Pozitivni primeri će uvek naći mesto na ovom blogu.
Elem, prema gospodinu Parunu, a ja se potpuno slažem, tekući izazovi za mobilne operatore su sledeći:

1) Povećan protok podataka
Kako upravljati velikim protocima u mreži, kako korisniku obezbediti garantovane protoke (CIR), da li raditi DPI (Deep Packet Inspection) da bi se obezbedio adekvatan QoS.

2) Offload saobraćaja
Kako kompenzovati rast mobilnog saobraćaja i preneti ga eventualno preko drugih, postojećih tehnologija (npr. DSL)

3) Upravljanje narastajućim i različitim zahtevima korisnika.

Mobilni internet jeste prilika za novi prihod operatora, ali neće biti ni lako ni jednostavno obezbediti dobro iskustvo korisnika i privući ih svojoj ponudi. Vip u Srbiji očigledno beleži konstantan rast broja korisnika i rast prihoda. Očekivanja korisnika su velika i kad je u pitanju mobilni broadband (najavili su HSPA+). Ja i dalje stojim na stanovištu da će VIP biti opasan konkurent “starijoj braći” baš u segmentu mobilnog interneta. Ako to nekog uopšte interesuje.

1 коментар:

Saša Stamenković је рекао...

Darko Parun definitivno ne čita ovaj blog, valjda bi rekao hvala na hvali.

U VIP-u, verujem, ne postoji zabranjeno štivo i zabrana iznošenja misli.

P.S.: Sada ćemo da vidimo da li PR VIP-a čita ;).