16 март 2011

Ko (se) još prodaje u doba krize

Proces prodaje drugog po veličini mobilnog operatora u Poljskoj, Polcomtel-a, ulazi u završnu fazu. U finale trke ulazi 7 interesenata: dva velika operatora Telia Sonera i Telenor, vlasnik jedne od najvećih poljskih medijskih i TV kompanija (rekao bih poljski Željko Mitrović) i 4 investiciona fonda.

Polkomtel (kao brend Plus)ima 13,7 miliona korisnika, a 2009. godine ostvario je profit od oko 237 miliona €. Kraj 2010. dočekao je, kažu, sa profitom od oko 288 miliona € i prihodom od oko 1,95 mlrd € (EBITDA 730 miliona €)! Većinski vlasnici Polkomtela su britanski Vodafon i 4 poljske kompanije u većinskom državnom vlasništvu, a koje se inače bave električkom energijom, naftom, rudarstvom i metalurgijom (Vodafon i 3 od 4 državne kompanije imaju po 24,2% akcija). Polkomtel se procenjuje na oko 5 mlrd $ (3,7 mlrd €), a očekuje se da prodajna cena može dostići i do 7 mlrd $ (oko 5 mlrd €). Inicijalne ponude se kreću između 4 i 4,5 mlrd € (prednjači medijski tajkun).

Naredne sedmice počinje tzv. due dilligence proces, u kome će zainteresovani moći da bliže provere šta kupuju. Očekuje se da će prodaja biti okončana u prvoj polovini ove godine. Kao značajan podatak – u Poljskoj postoji, osim Polkomtela, još dva mobilna operatora koji takođe imaju preko 13 miliona korisnika (vlasnici FT/Orange i DT).

Zašto prodaju uspešno preduzeće u doba krize? Da li je ovo zlatna koka za njegove akcionare? Državne kompanije smatraju da sada mogu da dobiju maksimalnu cenu za svoje akcije, a taj novac mogu i žele da iskoriste za nova ulaganja. Vodafon namerava da malo konsoliduje svoja ulaganja po svetu, a nekako mi se čini da svi veliki operatori pikiraju Kinu i njen potencijal. Podsećam da je Poljska prošle godine jedina od članica EU (uz Luksemburg) ostvarila rast BDP! Legenda o kralju Midi je samo legenda, priča o zlatnoj koki je besmislica, novac i akcije su obrtno sredstvo.

Otkud među potencijalnim kupcima i 4 investiciona fonda (obrtnici finansijskog kapitala)? Zbog niske zaduženosti i visoke profitabilnosti Polkomtela, namirisali mogućnost za dobru zaradu.

U principu, cene telco operatora su reda 5xEBITDA ili čak u kombinaciji sa niskom zaduženošću 6xEBITDA. Ako se pojave finansijski fondovi tu je možda još i koje kilo tj. giga para odozgo (1 mlrd).

Za prodaju Telekoma Srbija nije se zainteresovao nijedan investicioni fond! Zašto? Verujem da ste pametni da zaključite sami. Fakta za poređenje slučajeva su još i: Srbija je, kao i Poljska, zabeležila u 2010-oj rast BDP; Vlada Srbije je za 51% Telekoma tražila min 1,4 mlrd €; Finansijski rezultati Polkomtela su oko 2 puta bolji od rezultata Telekoma; Telekom Grupa ima đuture računato oko 11 miliona (raznih) korisnika; Telekom treba da vrati još oko polovinu duga za kupovinu Telekoma Srpske; Polkomtel ima oko 3700 zaposlenih, a Telekom grupa bar 3 puta više. O zaključcima možemo u komentarima teksta.

Sve su glasnije pretpostavke o neuspehu tendera za prodaju Telekoma Srbija. Slovenci su pre par godina hteli da prodaju svoj (državni) Telekom Slovenija, ali mladoženja im se nije svideo i nije bio po njihovom ukusu. Tada je Telekom Slovenije po procenama vredeo više od 3 mlrd tadašnjih €. Danas vredi (znatno) manje i beleži (znatan) gubitak u poslovanju. Daleko bilo, ali bolje je biti obazriv i učiti na tuđim iskustvima!

6 коментара:

Анониман је рекао...

Ti si baš ubeđen da je prodaja Telekoma u sred krize prava stvar? Daleko od toga da odobravam sadašnje stanje, ali više bih voleo da se formira nekakav domaći konzorcijum koji bi to otkupio, jer si verovatno i sam upoznat na koje sve načine pare "cure" iz Telekoma. Uz sređivanje stvari u kompaniji, ovdašnji Telekom bi bio mnogo bolja investicija od Poljske kompanije, jer ima mnogo nepotrebnih a skrivenih troškova tipa: nameštene nabavke,bišak zaposlenih,bespotrebna sponzorstva...

Sneška је рекао...

Izvini molim te, a ko to da sredi stvari, jer stranački stručnjaci? Što se do sada nije nešto uradilo na tom polju skrivenih troškova?
pozdrav

Saša Stamenković је рекао...

@Anoniman:

Nije mi jasno zašto se pitanje prodaje Telekoma doživljava kao biti ili ne biti i izdajničko-patriotsko? To je pitanje razuma i racionalnog gledanja na stvari, i to za one koji se razumeju u problematiku, imaju informacije i znaju suštinu. Takvi uglavnom ćute.

Ti si sam nabrojao neke katastrofalne pojave, ako je to što kažeš tačno. Ovo što te Sneška pita ne doživljavam kao podršku meni, ona te samo pita, jer je očigledno da si neko ko neke informacije ima.

Ova naša Srbija bi uz sređivanje stvari u njoj bila najlepše mesto za život, ali ko će to dočekati?

Aleksandar Slavkovic је рекао...

AT&T to buy T-Mobile USA for $39 bn

http://news.yahoo.com/s/afp/ts_afp/usgermanytelecomcompanymerger

"This is a very very valuable deal for Deutsche Telekom. This is a good day," chief executive Rene Obermann said. "The proceeds will give us the financial firepower to finance our expansion plans in Europe."

Aleksandar Slavkovic је рекао...

AT&T to buy T-Mobile USA for $39 bn

http://news.yahoo.com/s/afp/ts_afp/usgermanytelecomcompanymerger

"This is a very very valuable deal for Deutsche Telekom. This is a good day," chief executive Rene Obermann said. "The proceeds will give us the financial firepower to finance our expansion plans in Europe."

Анониман је рекао...

Sve u svemu, Telekom nije prodat.
Mogao da da napraviš glasanje samo na tu temu, što to pokazuje -- da je skup? Da nije konkuretan? Šta kaže "glas naroda"?

Posebno me je začudilo da se nijedan investicioni fond nije zainteresovao, kao Salford koji je kupio Mlekare i izvore vode u Srbiji, s namerom da ih "podigne na nore" i onda proda.