07 април 2011

Bolje pare u kasi nego vazduh u plućima

Šta bi našim predsednicima Vlade i države?

Čika Mirko, rekao bih, napokon:

Povodom komentara da bi kupovinom Telekoma Srbija, austrijski Telekom stekao monopolsku poziciju u mobilnoj telefoniji jer je već vlasnik u Srbiji mobilnog operatora VIP mobajla, Cvetković je rekao da u tom sektoru problem nije pitanje monopola već eventualna zloupotreba monopolske pozicije.

"Zadatak regulatornih tela je da spreče zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu", istakao je premijer.

On je dodao da bilo ko da kupi Telekom Srbija stiče monopol u fiksnoj telefoniji u kojoj ta kompanija ima udeo od 98 odsto na tržištu, naglašavajući da je samo pitanje kako da se spreči da se ta pozicija ne zloupotrebi.

I još sam čuo na televiziji da je rekao analitičarima koji pišu raznorazne tekstove da se malo informišu pre nego što obmanjuju javnost. Drago mi je zbog ovog nastupa premijera, jer smo ja i moji drugari komentatori ovo pitanje pre neki dan već komentarisali i konstatovali isto. (Time smo pokazali da imamo bar ministarski potencijal ;) )

A predsednik države hrabro i odlučno:

Tadić je primetio da je teško postići cenu za Telekom, pošto je reč o kompaniji koja je bitna regionalno, ali ne i globalno.

"Telekom danas ima ovu cenu, ali dugoročno, trka sa konkurentima koji su globalne kompanije - nije moguća. Telekom nema tu količinu vazduha u plućima. Za dve-tri godine bismo lako mogli doći u situaciju da Telekom bude preuzet za mnogo manji novac. I ko će onda biti kriv što država nije materijalizovala sadašnji potencijal, dok tog potencijala ima? Hoće li biti krivi agencije, savetnici, stručni aktivi, partije, eksperti bez pokrića i svi oni koji danas daju kontradiktorna mišljenja, prave huku i buku i samo zbunjuju javnost?", upitao je.

Po Tadićevim rečima, "odluke se moraju donositi na vreme, a sada je bilo vreme za takvu odluku", iako "ova vlast nema od toga neke koristi, već samo štete, jer dobar deo građana zbunjen celokupnom larmom to ne pozdravlja“.

Ako je Telekom ostao bez vazduha u plućima, to znači da je dobio udarac u pleksus. Ipak je ostao uspravan, samo dokle, pita se predsednik? Eksperti bez pokrića, huka, buka, larma, zbunjivanje javnosti. Ima predsednik pravo, jer javnost zaista nije upućena u problematiku i u globalu potpuno laički reaguje. A tek telco stručnjaci!? I onda se ja okomim na Miroslava koji je slučajno i ni kriv ni dužan uleteo u prazan prostor u kome telekomunikacioni stručnjaci nikom ponikoše. Elem, posle ovoga je izgleda jasno. Ako Austrijanci daju 1,4 – koku pod mišku! Veštačko disanje postaje njihova obaveza.

Oglasio se i RATEL, prema pisanju "Blica", i opomenuo premijera da VIP i MTS ne mogu da spavaju u istom krevetu ako VIP ne vrati licencu (pravo prve bračne noći).

“Spajanje bi značilo i udvajanje frekvencija, baznih stanica i kompletne tehničke baze dva operatera i daleko veće mogućnosti za pružanje novih usluga. Takva dozvola vredela bi 2,4 a ne 1,4 milijarde evra. To bi takođe značilo i vraćanje treće licence i njenu ponovnu prodaju, a to po našem zakonu i pravilniku uopšte nije moguće”, tvrdi izvor “Blica” iz Ratela.

Kako, bre, da vrate nešto što su pošteno platili za period od 10 godina? I ako nije moguće zakonski prodati dvaput treću licencu što ne prodaju četvrtu ili petu? Nisam pravnik i mrzi me da sad čitam te naše zakone i pravilnike, samo pokušavam da postavim, čini mi se, racionalna pitanja. O kojoj dozvoli koja vredi 2,4 mlrd ovaj izvor priča – TA bi da kupi Telekom, a ne neku dozvolu ili licencu?!

Moje je mišljenje da država prodajem Telekoma ne dobija ni procenat vlasništva u VIP-u, osim ako nekim delom vlasništva VIP-a ne bude plaćen deo od pominjanih i velikih 1,4 mlrd €.

Drugo, kakve veze ima što će neko da duplira kapacitete u frekvencijskom spektru, to je čak odlična šansa za bolje i kvalitetnije usluge za korisnike (posebno mobilni broadband). Taj spektar je već plaćen kroz licencu i nema tu nikakve zloupotrebe ili nelegalnog korišćenja resursa. "Stvara daleko veće mogućnosti za pružanje novih usluga" - pa naravno, zašto bi kupovao onda za tolike pare? Glavni posao svakog operatora i jeste da stvara veće mogućnosti za pružanje novih usluga, jer tu je najveća šansa za rast i razvoj. Ako bi to značilo ogromnu prednost spram konkurencije, pa šta onda? Šta je sa dosadašnjim i nekadašnjim prednostima? Važno je da se Telenoru, Orionu i drugima omogući da normalno rade, da ne bude dampiranja cena ili nekog «dranja» korisnika i ostalih zloupotreba tržišne snage. To je važno za srpske telekomunikacije i sve korisnike telekomunikacionih usluga.

Da dodam onako usput, mnogo je lošije za srpsko tržište telekomunikacija da MTS i VIP rade kao dve odvojene firme istog većinskog vlasnika. Tu tek može da bude "problema" i "muljanja", nije mi jasno da neki to ne vide ili previđaju.

Izvolite, dragi čitaoci, jesam li u pravu ali sam oštar, ili nisam u pravu ali sam svejedno oštar? Ili, da prostite, tupim? Javnost, pogotovo stručna, mora da zna šta je šta i šta jeste, a šta nije! Svako može da da svoj doprinos. To je i pravno i ekonomsko i tehničko pitanje.

P.S.: Molim gospodu predsednika i premijera da ne izvlače preuranjene zaključke iz mog oduševljenja njihovim pomenutim izjavama ;).

10 коментара:

Vladan је рекао...

Pa dakle steže se obruč oko ideje da ako Austrijanci odreše kesu od 1,4 spremno je sve za prodaju i ja tu ne verujem da Nemci mogu to da zaustave niti imaju previše rezona. Prosto imali su priliku.
U telco čaršiji u regionu se priča da postoje 3 suprotstavljene struje u TA i da sam TA ima problem da objasni odakle mu pare kada je nedavno otpuštao sopstvene radnike iz razloga štednje. Zalogaj nije mali ali se pare mogu naći na finansijskom tržištu, samo je pitanje ko će da zalegne.
Spominje se i ideja da TA nakon spajanja korinsičkih baza i uzimanja vrednih delova obe platforme proda paralelene i nepotrebne stubove + licencu da vrati deo duga ali to je suviše lako reći.
Ratel opet luta sa izjavama i ne razmišlja o novim potezima kao što su MVNO obaveze i pravila igre, nove frekvencije i LTE licence.
"Srbija među šljivama".

DING је рекао...

I moj je utisak da je načelni dogovor sa TA pao i da je sad na sceni jedan paradoks. Umesto da TA uputi ponudu Vladi RS, TA čeka ponudu od Vlade koja ne znam šta da ponudi. Da li će im uzeti 3. licencu ili će licencu ostaviti, da li će omogućiti spajanje ili ne? Od toga i zavisi koliko će TA da se otvori.
Tu je i pitanje oko koga može da se trguje: kada će se izdavati sledeća licenca?

Ratelovci, kako to obično srpska elita radi u ključnim trenucima, govore nam šta ne može a nikako da nam kažu šta može. Ili prosto neće da se izleću da ne bi ispali glupi u društvu kad se Vlada odluči za neku budževinu... Ipak tek što su reizabrani (neki) pa treba "opravdati poverenje".
Da li bi bio smešan ako kažem da Ratel, kao stručno telo za oblast telekomunikacija, javnosti treba da stavi do znanja koja je to najbolja opcija u interesu građana?

Анониман је рекао...

Nestade mi ceo komentar :(

owim је рекао...

Mislim da ključno pitanje nije "kada će država da raspiše tender za novu licencu" već -- ima li koga ko je zaista zainteresovan za nju?

Setimo se da je 2008. objavljen tender za prodaju JAT-a a da nije nije ni otkupio tendersku dokumentaciju. (Istina, slično se desilo i deleko većem češkom ČSA koji je i dalje u državnom vlasništvu.)

Telekom Srbije je danas (10. april) obnarodovao da je uspešno testirao 4G-LTE mrežu u Beogradu, koju je razvijao dve godine. Link: http://www.mondo.rs/sk202814/Magazin/Komunikacije/Telekom_Srbija_spreman_za_4G_mrezu.html

U saopštenju se spominje izdavanje licence za 4G mrežu. Šta tačno znači posedovanje licence? Mogućnost da se pruža usluga? Mogućnost korišćenja određenih frekvencija (koje se kasnije moraju zakupiti)? Hm, kada se 3G mreža pojavila krajem 2006. nije se izdavala licenca za 3G, a sada se spominje za 4G.

Voleo bih da mi neko objasni šta licenca tačno podrazumeva. Možda to može i Saša, u novom tekstu kojim će se verovatno pozabaviti Telekomom i 4G (3,9G?) mrežom u uslovima kada se Telekom prodaje, ili, pak, ne.

Ne mogu da ne konstatujem nešto što smo svi osetili: MTS MBB (mobile broadband) radi očajno (oduvek), MTS 3G mreža za prenos podataka potpuno je nepouzdana (UMTS, HSDPA), s glupim proksijem i malim brzinama prenosa. Ako je takav 3G, šta onda da očeujemo od 4G?

U isto vreme, nekada pouzdani Telenor Intenet -- to više nije. Ne koristim MBB te nemam lično iskustvo, ali čitam o tome na forumima i saznajem od prijatelja koji su na MTS-u i Telenoru kako horski kukaju. Jedino, čini se, trenutno su Vip-ovci zadovoljni.

Konačno, vodeći operateri u SAD (Verizon, AT&T, Sprint, T-mobile, sada deo AT&T) oglašavaju kako imaju 4G mrežu, međutim čitao sam da to nije "full 4G", već upravo 3,x G).

Анониман је рекао...

100% pouzdana insajder informacija: Telenor ce uskoro izvrsiti instalaciju 4G u Srbiji na Huawei opremi.

Vladimir Ž. је рекао...

@owim:

Što se tiče 4G (LTE) licence, koliko sam ja razumeo, potrebna je iz razloga što frekvencijski spektar koji je predviđen za nju, trenutno koriste televizije za analogni prenos signala. Kada budu iste prešle na digitalno emitovanje, oslobodiće se spektar i stvoriće se preduslov za LTE mrežu.

Možda neko to može stručnije da pojasni. Ja to ovako, sa strane prosečnog studenta telekomunikacija.

Inače, kad si već pokrenuo ovu temu, nedavno je i Vipnet u Hrvatskoj (objavio da je) testirao LTE mrežu(http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=124132), te nisam siguran ko je tu prvi - ko drugi sa "inovacijama".

U svakom slučaju, eto nove teme za ovaj blog.

On-topic

Meni jedino nije jasno "Šta ako TA ipak ne ponudi 1,4?". Ali, iskreno, ostavljam onima koji su zaduženi za to da misle o tome.

DING је рекао...

@owim1:
Licence se izdaju kada se radi o ograničenom resursu (frekvencijama) a Odobrenja su se izdavala kada resurs nije ograničen. Sada umesto Odobrenja je uveden institut Opšteg odobrenja, pa je dovoljno samo obavestiti Ratel da se otpočinje sa pružanjem neke usluge.
Posedovanje Licence znači mogućnost da se pružaju određene usluge upotrebom datih frekvencija.
Ostalo je rekao Vladimir Ž.: potrebno je izvršiti preraspodelu spektra kako bi se stekli uslovi za LTE. Pre svega digitalizovati zemaljsku televiziju i na taj način osloboditi spektar.
Drugo je pitanje koliko će operateri biti spremni za prelaz na LTE...

Pitanje da li ima zainteresovanih za novu licencu je pitanje ponude i tražnje. Ako je budu precenili zainteresovanih neće biti. Treba pametno odmeriti cenu.


@Vladimir Ž.
Ako TA ne ponudi 1.4 verovatno se Vlada ne bi blamirala da prihvati manje. Međutim, ako se dogovor postigne lako će se naći načina da se javnosti predstavi da će TA platiti 1.4, a oni će taj novac dati na nekoliko godišnjih rata pa čak i iz profita TS.

Saša Stamenković је рекао...

Hvala DING-u na odličnim odgovorima našim drugarima!

Ne znam da li je današnja vest o povlačenju Branka Radujka uvod u vest o propasti tendera, ali da sačekamo istek roka za ponudu TA.

@Owim1, Vladimir Ž.

Preporučujem jedan moj post s početka 2010. godine http://telekomsvet.blogspot.com/2010/02/prerano-poleteo.html

Ovo što je Owim napisao o MTS MBB treba neko da pročita i da se zamisli duboooko!
To je važno, a ovaj i ovakav marketing - šta s tim i pitam se čemu uopšte služi?
Do LTE-a je daleko, daleko iz više razloga. Ali biće reči o tome uskoro.

Анониман је рекао...

TELEKOM AUSTRIJA I TELEKOM SRBIJA: KOJA KOMPANIJA JE USPEŠNIJI FINANSIJER POLITIČKIH STRANAKA

Prema pisanju austrijskih magazina Profil i Format, protiv Telekoma Austrija vodi se nekoliko istraga zbog sumnjivih isplata vladajućim strankama i političarima

http://www.balkanmagazin.net/kolumna/javno_mnjenje/telekom_austrija_i_telekom_srbija_koja_kompanija_je_uspesniji_finansijer_politickih_stranaka.xhtml

Анониман је рекао...

^ Stavio sam link gore, ali nije stao ceo, Blogger ga je isekao. Ne znam koje HTML kodove Blogger prihvata da bih link stavio kao link a ne ogroman URL. Izvinjavam se.

http://www.balkanmagazin.net/kolumna/javno_mnjenje/telekom_austrija_i_telekom_srbija_koja_kompanija_je_uspesniji_finansijer_politickih_stranaka.xhtml