22 април 2011

Prva LTE iskustva

Šta pokazuju prva LTE iskustva u mreži TeliaSonere u Finskoj? Maksimalne brzine downloada dostižu 48 Mbps, a prosečna brzina je oko 36 Mbps. Kašnjenje (latency) paketa u LTE mreži je u proseku oko 23 ms. U 3G mreži istog operatora, prosečne brzine su 4,1 Mbps, a prosečno kašnjenje je 5 puta veće i iznosi 117 ms. Podsećam da je manje kašnjenje pogodnije za prenos video streaminga kroz mrežu, kao i za online igre. Testiranje je obavljeno u, rekao bih, nerealnim uslovima, jer Telia Sonera još uvek ima malo korisnika (oko par hiljada). Trajalo je 5 dana, a uzorak ima oko 20.000 rezultata (tačaka) merenja. Mereno je u stacionarnim uslovima, dakle ne u pokretu (iz automobile ili voza).

LTE u Finskoj radi na 2,6GHz i bandu širine 10 MHz. Ako biste sa istom širinom banda pustili 3G (HSPA+), teoretski biste mogli da dostignete brzine od oko 42 Mbps, a praktično oko 36 Mbps. Kašnjenje tu i tamo zavisi dosta od hardware-a koji koristite. Realno gledano, LTE kašnjenje je glavni diferencirajući factor, koji bi mogao da obogati iskustvo korisnika.

Da li je LTE onda baš toliko bolji od 3G HSPA+? Jeste bolji, ali ako koristite širinu banda 20 MHz! A band od 20 MHz košta k'o Svetog Petra kajgana!

Dakle, prvi problem za LTE je kupiti frekvencijske opsege i platiti dosta skupu licencu. Od same frekvencije i raspoloživosti spektra zavisi koliko ćete “široko” moći da postavite LTE mrežu. O samoj mreži i njenim performansama- malo je rano govoriti! Koji god operator da izjavi da mu je mreža spremna za LTE- daleko je od istine, zavarava sebe i bez osnova podgreva očekivanja korisnika.

Ovo je još uvek sfera tehničkih mogućnosti, a od stvaranja tehničkih mogućnosti do biznisa tj. zarade (u ovom slučaju LTE biznisa), put je veoma dugačak. U celoj LTE priči, fiksna mreža imaće itekako veliku ulogu. Žao mi je što mnogi u ovom trenutku to ne vide ili previđaju. Ali o tome u nekoj drugoj temi. LTE je, drage kolege, mnogo ozbiljna i kompleksna priča, daleko ozbiljnija od dosadašnje mobilne prakse, iskustva i načina rada.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Da li je LTE zapravo MBB (mobile broadband) rešenje za korisnike koji ne žele kablove ili ne mogu da ih imaju, a treba im veliki protok?

pošto je start u pitanju, verovatno nije primereno da se porede cene kablovskog/optičkog neta i MBB-a.

Ko je tipični LTE korisnik, kao fizičko a ko kao pravno lice?

Hvala!

Saša Stamenković је рекао...

@owim1:

Mobilni broadband jeste rešenje za sve one koji nemaju mogućnost nekog drugog interneta, ali po mom mišljenju nije rešenje za one kojima treba veliki protok. Istini za volju, sada kod MBB i nema nekog velikog protoka, a veliki protok treba uglavnom onima koji se «bave» velikim downloadom.

Inače, u ovom trenutku, MBB je uglavnom dodatak i dopuna fiksnom broadbandu, još uvek ne i njegova zamena!

Uvek je primereno porediti cene broadbanda, jer je cena nešto što je korisnicima veoma važno. Sa druge strane, cena na neki način pokazuje potencijal date vrste broadbanda.

Tipični LTE korisnici su rezudencijalni korisnici, za pravna lica ili biznis korisnike je rezervisana optika i preko nje i pristup internetu. MBB cilja na personalizaciju i obezbeđenje pristupa Netu uvek i svuda. Stoga će se sigurno dosta koristiti i u poslovne svrhe, ali glavna ciljna grupa su rezidencijalci.

Biće još tekstova o mobilnom broadbandu, ovo je početak. Ako bude inspiracije i šireg interesovanja....

Vladan је рекао...

Voleo bih da je to realna sadašanjost ili bliska budućnost kao korisnik i verujem da bi tu nepodnošljivu lakoću konektovanosti u pokretu tretirao kao danas što imaš struju u utičnici gde god hoćeš uz prihvatljivo višu cenu fiksnog BB u kući čak i kao jedini i glavni personalni BB priključak.
Ali u tehnici i biznisu zajedno ništa nije tako jednostavno.
Potpuno se slažem sa Sašom da pred postojećim mobilnim ISP-ovima ako kupe licence i frekventne kapacitete predstoji ozbiljan posao za ovakvu implementaciju jer postoji dosta razlike u pozadini ovog pristupa i pre bih rekao da je to kombinacija.
Tretirajmo ovu tehnologiju nešto slično kao investiciju u full FTTH od strane operatera !
Sasvim sam siguran da će u međuvremenu (nešto poput modela za novu sezonu "proleće-leto") biti najavljeno kao novi hit i da će se pojaviti još broken operatera i promašenih investicija.
Konvergencija različitih tehnologija u jednom servisu "konektivnosti" po cenu i manjeg SLA je pre rešenje za neku uspešniju priču u biznisu smelo prognoziram.