30 мај 2011

Resavski benchmarking

RATEL je pre nekoliko dana doneo jednu od najvažnijih odluka za liberalizaciju tržišta – odluku o cenama zakupa kablovske kanalizacije. Maksimalna cena zakupa je 0,09€ po metru mesečno. Kažem maksimalna, jer može popust zavisno od dogovora i ugovora. Cena je određena metodom upoređivanja (tzv. benchmarking) hrvatske i bugarske cene (0,05€/m odnosno 0,13€/m), bolje rečeno izračunavanjem aritmetičke sredine tih cena. Zašto baš Bugarska i Hrvatska kao reference? Rečeno u odluci Ratela – tržište slično našem, zemlje slične našoj, slična nam konfiguracija terena. Mada jbg, Srbija nema more. Pitam se kako su Hrvati i Bugari odredili njihove cene i s kim su se poredili?

Moj čitalac Ding reče onomad da sam ludo ili suludo hrabar (razumeo sam!), a poznata je i moja želja da jednog dana Ratel iskoristi neko moje znanje i principijelnost. Imajući u vidu prethodno napisano, uzdržaću se od komentara ovakvog benchmarkinga (ovo je drugi put, prvi put je bilo zbog raspetljavanja parica).

Ali da pitam ovako javno, kad bih ja, recimo, pokazao gospodinu Jankoviću da znam matematiku više od 4 računske radnje, da li bi me primio u Ratel? A ako pokažem da znam ponešto i o poslu u telekomunikacijama, rastavljanje na proste činioce itd.? Smem li da se začudim: zar kolege inženjeri i naučni radnici u Ratelu ne mogu da naprave malo ozbiljniju analizu i argumentaciju za ovakve prilike? Smeta li još nekome kad nešto tako pročita ili nije bitno? E sad ko je sujetan, naravno da će ga istina pogoditi, ali dokle će, bre, ljudi, u ovoj zemlji nikome ništa da ne smeta, da sve može i sve i svašta prolazi? Ima li Ratel kapacitet da bude zaista regulator našeg telekomunikacionog tržišta?

5 коментара:

Sloba Markovic је рекао...

Pravni osnov za donošenje ovakvog rešenja mi deluje prilično klimavo i ne bi me čudilo da je već osporeno pred Upravnim sudom ;)

Ja ne vidim problem sa benchmarking metodologijom, ali vidim problem sa one-size-fits-all pristuom kada je regulisanje cena u pitanju - nisu u istoj poziciji veliki nacionalni TK operatori i recimo lokalni kablovski operatori...

Pozdrav,
Sloba

DING је рекао...

Ja sam na bazi jedne ranije Ratelove odluke koja je potkrepljena benchmarking metodom stekao utisak da Ratel najpre donese odluku rukovodeći se razlozima koje javno ne iznese a onda našteluje benchmarking tako da opravda tu odluku.

Ovde bi postavio pitanje koliko je zaista realno zaključiti ugovore o zakupu sa vlasnicima kablovske kanalizacije, odnosno, koje će se to "administrativne" barijere javiti?
Voleo bi da uskoro čujem kako je neko od manjih kablovaca zaključio ugovor sa nekim od velikih igrača.

@Sloba
Pravni osnov će verovatno tražiti u članu 53. ZEK. Čak i da se Rešenje obori pred Upravnim sudom, Ratel u svakom konkretnom slučaju ima moć arbitra. Ovime su verovatno želeli dati smernice operatorima vlasnicima kablovske kanalizacije i staviti im do znanja u kojim okvirima se mogu kretati.

Saša Stamenković је рекао...

Slobo, ne kudim ja metodologiju, ali ovakav benchmarking ima i na pijaci, da se nađemo na pola.


Pošto je RATEL u pitanju, koliko ovo doprinosi razvoju i rast telekomunikacija u Srbiji? RATEL-ov posao je da reguliše probleme da tržište profunkcioniše, zar ne? Nije valjda cilj imati hrpu dokumenata od kojih nema vajde?

Sloba Markovic је рекао...

@Ding
Slažem se da je to verovatno razlog i, da se odmah razumemo, nemam ništa protiv odluke RATEL ;)

@SasaST
RATEL je upravo obavio analizu svih tržišta iz ZEK, a prethodne tri godine utvrđuje cene operatora sa ZTU na osnovu troškovnog modela. Dakle, Agencija ima analitiku i, kakva god da je, koristi je za šta joj treba ;)

No, u ovom slučaju ne treba smetnuti s uma zašto je upotrebljena benchmark metodologija - zato što su predložene cene dominantnog operatora bile i po nekoliko puta više od tržišne cene za istu uslugu i u Srbiji i u okruženju... ili hoćeš da mi kažeš da su takve cene "opravdane, imajući u vidu prošle i buduće investicije i sa tim povezane rizike"? ;)

Ono što nije dobro jeste što Agencija češće ne pokazuje odlučnost u obezbeđivanju pristojnih uslova za poslovanje (recimo na polju zakupa veleprodajnih kapaciteta za Internet), mada vidim da je u poslednje vreme mnogo aktivnija :)

Pozdrav,
Sloba

Saša Stamenković је рекао...

@Sloba:

Toliko si ishvalio Agenciju, da mi je neprijatno da bilo šta kažem o analizi tržišta (pročitao sam 9 dokumenata).

A cene "imajući u vidu prošle i buduće investicije i sa tim povezane rizike" - fantastična konstrukcija! Šta reći, osim opravdati cene!