02 јун 2011

Da li je odzvonilo flat paketima?

Sve više mobilnih operatora (MNO- Mobile Network Operator) planira da ograniči ili potpuno ukine neograničen (flat rate) pristup mreži. To se naročito odnosi na MNO koji su startovali sa LTE, a razlog su ograničeni kapaciteti mreže i smanjen prihod po utrošenim GB podataka. U Evropi sve više MNO nudi samo pakete u kojima količina GB koje možete da trošite zavisi od cene koju platite (više GB – veća cena). To je, reklo bi se, i nekako pošteno, da onaj ko troši više - plati više. Iskustvo MNO govori da u proseku 10% korisnika generiše 80% saobraćaja u mreži. Efikasnije upravljanje tim saobraćajem se nameće kao neminovnost. Ali korisnici su se nekako navikli na flat pakete i što bi se reklo, duh neograničenog pristupa pušten je iz boce. Mobilni operatori su izgleda potpuno svesni da ga, bilo kako bilo, moraju vratiti nazad u bocu. A kako će razmaženi korisnici prihvatiti ukidanje flat paketa i menjati naviku da troše koliko im duša ište – biće muke i ljutnje!

Suočeni sa drastičnim padom prihoda po GB utrošenih podataka, MNO moraju ograničiti nekontrolisano arčenje resursa. Smanjeni prihod ugrožava proširenje kapaciteta mreže odnosno izgradnju novih kapaciteta. Licence za LTE spektar su veoma skupe i niko ne planira da koristi ovu tehnologiju da bi poboljšao svoju voice uslugu. LTE se gradi zbog mobilnog broadbanda i prenosa video sadržaja kroz mobilnu mrežu. MNO moraju imati prihvatljiv rast prihoda po GB da bi mogli uspešno da implementiraju LTE.

Ključ je u nekoj održivoj ravnoteži između korišćenja mreže i cene koju za to korisnik mora platiti. Naći tu ravnotežu nije i neće biti lako i jednostavno. Neki intenzivni korisnici će morati malo da budu nezadovoljni da bi i oni manje zahtevni imali šansu da imaju prihvatljiv servis. Podsećam vas da je mobilni broadband resurs koji se deli (shared): korisnici na mreži dele ograničenu količinu podataka i sa povećanjem broja online korisnika smanjuje se brzina prenosa odnosno protok podataka ka korisniku. Iskustva govore da su smartfon korisnici, kao potrošači GB-ova, fatalni za LTE mrežu, a njih je sve više i tek se očekuje rast. Imam utisak da su oni sreća i nesreća za LTE operatore. Biće sve teže biti uspešan mobilni operator, jer je tržište zasićeno, a margine profita su sve manje!

1 коментар:

Sloba Markovic је рекао...

Neće biti teže biti uspešan mobilni operator, nego će biti teže biti uspešan, a inertan operator ;)