20 јун 2011

Impuls po glavi pretplatnika

Da li neko oseća obavezu jasnog i stručnog obrazloženja i objašnjenja ove smušene i običnim ljudima nejasne situacije oko povećanja cena fiksne telefonije? Ratel nalaže, Telekom odbija, Telenor pozdravlja, a korisnicima još jedno (neočekivano) poskupljenje na svu skupoću i nemaštinu! Ne bi me iznenadilo da se (predizborno) ovo poskupljenje za korisnike ipak prevede u podnošljivo (npr. da telefonska pretplata ostane ista).

Kako onomad rekoše najveći stručnjaci za telekomunikacije, cene usluga će drastično biti povećane ako Telekom Srbija bude prodat. Izgleda da RATEL nije obavešten da Telekom nije prodat. Cene telekomunikacionih usluga, ne znam da li je igde tako, povećava regulator, a operator sa značajnom tržišnom snagom (ima li ko jači?) se otima od povećanja cena. Kažu da se time remete planovi kompanije koja dokazuje da i usred krize može da beleži rekordne profite. Svi obični građani ove zemlje čudom se čude kako to da neko neće da poveća cene kad mu to „država“ ultimativno nudi. Jedno je sigurno – sve se radi i preći će preko leđa i preko džepa zbunjenih građana.

RATEL ponovo brine o isplativosti poslovanja (stranih) kompanija, a već smo ovde sto puta rekli to nije njihov posao. Mogli bi, za promenu npr., bar malo da brinu o korisnicima tj. o uslovima na tržištu. Svi pričaju o poskupljenju impulsa i povećanju pretplate, a glavna kvaka je u popriličnom smanjenju veleprodajnih cena terminacije poziva u mrežu Telekoma, kao i njihovom izjednačavanju za pozive iz mobilne i fiksne mreže. Nije beznačajno i izjednačavanje cene impulsa za biznis i rezidencijalne korisnike (do sada je impuls za firme bio skuplji od impulsa za građane). Ovo izjednačavanje je nekako “normalno”, dosta se i zadržalo.

RATEL je marketinški katastrofalno odradio obrazloženje svoje odluke (hitno im je potreban PR, ali čovek struke!). Statističke igrarije sa procentima besplatnih ovih i onih su im potpuno neutemeljene, ali neću ovde time da se bavim. Bolje im je da se uopšte ne pravdaju telefonskim pretplatnicima.

Što se tiče regulatornih uslova na srpskom tržištu telekomunikacija – oni se nesumnjivo poboljšavaju ovim odlukama. Staro je pravilo da “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane”. Nije čudno što je Telenor svesrdno pozdravio mere RATEL-a. Orion je na brzinu (bojim se pogrešno!) sračunao dobitak Telekoma od ovih mera, rekao da im je svejedno (a nije!) i da (kao) gledaju svoja (rođendanska) posla i svoje korisnike.

Povećanje cene pretplate (u iznosu prošlogodišnje inflacije) i zamašno povećanje cene minuta razgovora (oko 120%) je RATEL-ova kompenzacija Telekomu za smanjenje cena terminacije poziva koji potiču iz mreža drugih srpskih operatora, kao i za izjednačenje cene impulsa za fizička i ravna lica. Najveći udar od ovih mera pretrpeće najveći domaći operator, ali sa tim se jednom moralo računati. Naravno, to tzv. stručnjacima braniteljima do pre nekoliko meseci nije bilo jasno, te danas nikom ponikoše sa svojom stručnošću!

Kompenzacija korisnicima je povećanje tarifnog intervala za međumesne razgovore ili pojeftinjenje međumesnih razgovora! Ali uteha je slaba, jer lokalni pozivi čine 60-70% telefonskog saobraćaja.

Ova odluka RATEL-a najviše pogoduje mobilnim operatorima Telenoru i VIP-u, a svakako i Orionu. Razlog su znatno smanjeni troškovi interkonekcije za saobraćaj njihovih korisnika prema mreži Telekoma. Zbog toga će im kase itekako biti punije u drugoj polovini tekuće godine. Svi konkurenti Telekoma moći će, dakle, da koriste uslugu prolaska kroz mrežu Telekoma mnogo jeftinije nego do sada (povećava im se margina profita!). To im otvara prostor da svojim korisnicima ponude niže cene usluga i budu konkurentni Telekomu.
U povećanju telefonske pretplate postoji još jedna pogodnost za operatore koji će korisiti Telekomovu raspetljanu petlju (iznajmljivanje parice) za pružanje sopstvene ADSL usluge. Telekom od toga ne bi trebalo da ima nikakve štete (osim konkurencije).

Telekomu će se prihodi od interkonekcije drastično smanjiti! Usled povećanja troškova za fiksni telefon, aktuelnih paketa mobilnih operatora i opšte ekonomske krize, postoji velika verovatnoća masovnog otkazivanja fiksnih telefona. Eventualno značajnije smanjenje broja fiksnih pretplatnika u još jednom segmentu može ugroziti prihode Telekoma. Sa porastom cene impulsa, smanjiće se verovatno i fiksni telefonski saobraćaj, jer će korisnici voditi računa koliko telefoniraju. Telekom može u ovom trenutku da se nada da će povećanja cena kompenzovati sve pomenute ugrožene segmente. Ali, mislim da će to biti vrlo teško za prihode od interkonekcije.

Srpski regulator je teškom mukom odradio nešto što se odavno očekivalo, ali ostalo je još dosta toga (internet!) na puta ka liberalizaciji i evropskim pravilima igre. Telekom je velika kompanija, sa širokom bazom korisnika i mora se sa izazovima liberalizacije uhvatiti u koštac. Njegovi su visoki rukovodioci nekoliko puta u javnosti pozdravljali liberalizaciju i otvaranje tržišta, sad nema nazad! Novo vreme, osim liberalizacije, nosi i mnoge druge izazove, šanse i opasnosti. Operatori moraju stalno da preispituju svoje strategije, planove i pristup tržištu. Ovo je ozbiljno vreme za ozbiljne ljude!

3 коментара:

Evolution је рекао...

Nadam se da će Telenor u skorije vreme pokrenuti svoje usluge fiksne telefonije i videti se šta, kako i dokle cene mogu ići u svim pravcima.

Ovo smanjenje je odlično i sigurno doprinosi većoj konkurenciji, samo mi nije najjasnije na koji način će Telenor formirati cene dolaznih poziva u svoju fiksnu mrežu? Da li postoji neka odluka Ratel-a koja i te cene definiše ili nešto drugo?

Pozdrav!

Komentari rade. :)

Saša Stamenković је рекао...

@Evolution:

Telenor nije operator sa ZTS i nema obavezu dostavljanja standardne ponude za interkonekciju. Cene mogu da dogovaraju sa zainteresovanima.

Ja sumnjam da će Telenor ići u fiksnu sa "klasičnim telefonskim računima". Verujem da će nuditi VoIP u paketu sa brzim internetom, neku količinu besplatnih minuta i slično.

Evolution је рекао...

Hvala na odgovoru!