23 јун 2011

Zvezda tera meseca

Generalni direktor Oriona je izgleda rešio da javno progovori o nekim "spornim" pitanjima srpskih telekomunikacija, a to svakako jesu problemi koji muče operatora u razvoju kakav i jeste Orion. Ja pozdravljam svaku vrstu transparentnosti i podele informacija koje mogu biti važne za razumevanje situacije i donošenje zaključaka.

Ubeđen sam da se u Orionu čita moj blog, a sledi dokaz:
Prema njegovim rečima, odluka Ratela da smanji cenu interkonekcijske usluge "sačuvala je pare" mobilnim operaterima, dok je povećanjem cene pretplate nađen način da se nadoknadi gubitak Telekomu.
Ovo me baš raduje, dobro je čitati nešto pametno ;).

Orion traži ukidanje naplate interkonekcije. To je dovoljan uslov da njihovi korisnici ne plaćaju cenu razgovora, nego samo pretplatu. Lično sam malo začuđen predlogom, ali slutim da je pravi problem negde na drugom mestu, a ne u cenama interkonekcije. Zašto pre Ratelovih mera nije došla ovakva inicijativa?

Da li je u redu da vas neko usled dominantnog položaja i povoljne prilike «dere» - nije, da li je u redu da ne plaćate usluge korišćenja nečije infrastrukture– opet nije. Ali zato postoji regulator koji mora da obezbedi uslove za razvoj tržišta i omogući konkurenciju.

Slažem se da je vremensko tarifiranje arhaično i da se u svetu gotovo i ne praktikuje. Govorna usluga je uglavnom besplatna uz internet i paket usluga. Svaki korisnik telco usluga bi, verujem, voleo da je Srbija mnogo bliže tom svetu. Ipak, lično smatram da je ukidanje interkonekcijskih tarifa i nemoguće i nepravedno. Ne mogu se džaba koristiti usluge nečije mreže. U redu je i da onaj ko više troši, više i plaća. Tako je, uostalom, i u razmeni Internet saobraćaja.

Do sada su se svi učesnici na tržištu ponašali prema Telekomu po sistemu "koga moraš da moliš, nemoj da ga ljutiš", da ne kažem "titrali mu", a sada bi da ga "neutrališu". Nije korektno, nije fer i nije pošteno! Kao da sve nepravilnosti i sve loše u srpskim telekomunikacijama potiče od Telekoma? Moji čitaoci često kažu da sam vrlo hrabar tj. "lud" što ovde pišem ponešto što pišem. Mislim da je svima jasno zašto se misli da je to tobože hrabro. Ne treba olakšavati i obezbeđivati nikome lagodnu poziciju, ma ko to bio, naročito ako je to na štetu nekog drugog. I Telekom mora da se nauči da igra "u Evropi". I drugi operatori moraju da nauče da za eventualne sopstvene slabosti ne optužuju stalno Telekom. Ne može se ni lako ni brzo postati veliki i uspešan, mada smo u Srbiji svi vrlo nestrpljivi. Zašto u Ratel svi stidljivo upiru prstom? Zato što je to opet "koga treba da moliš...", jel' tako? Znači, ima nedodirljivih, mora cinculiranje, mora dodvoravanje, ručkići, viskići, limunići, političke veze... Odlično je što se direktor Oriona obraća na pravu adresu - regulatoru! Znači zna se "odakle vetar duva". I što je podsetio da postoji i Internet.

Svejedno za temu i povod, svaka čast na istupu gospodinu Đinoviću, neka se krene bar od iznošenja problema! Svako svojih, jasno i argumentovano! Onda će svi pomalo da razmisle o svemu, pa će stvari početi i da se rešavaju i raspetljavaju. Ne brani se struka, a ni država, snishodljivošću, poltronisanjem, ćutanjem i čekanjem da neko «odozgo» prospe med i mleko. Ima ona navijačka o ćutanju, ko zna – razumeće!

P.S.: Evo predloga za okrugli sto na temu "Ko ili šta koči napredak srpskih telekomunikacija?"

1 коментар:

Saša Stamenković је рекао...

Samo da proverim da li komentari rade?