18 август 2011

Bilo kuda, Google svuda!

Google kupuje Motorolin sektor za proizvodnju mobilnih aparata (Motorola Mobility) za celih 12,5 mlrd $. Uz HTC, LG, Samsung i Motorola je član Android porodice tj. u svoje aparate su ugrađivali Android OS. Analitičari u ovom trenutku ne veruju da će Google favorizovati Motorolu u implementaciji Androida, koji je Google-ova open source platforma koja trenutno zauzima oko 45% smartfon tržišta. Za davanje ekskluziviteta Androida Motoroli zaista mislim da nema razloga, mada nije isključeno da Motorola ima neke mogućnosti koje drugi Android-telefoni neće imati. Možda Google hoće da se upuste u bitku mobilnih brendova, sa namerom da Motorola proda što više aparata. Drugim rečima, možda žele da napadnu Apple iPhone i preuzmu mu primat inovativnosti. Prema najnovijim istraživanjima Nielsen-a, među smartfon postpaid korisnicima u SAD, iPhone ima 28% učešća, HTC 14%,a na trećem mestu je Motorola sa 11%. Ja nešto ne verujem da će preterano da forsiraju baš prodaju aparata.

Dakle, Google je već ušao na mobilno tržište, a sada samo produbljuje i širi svoj uticaj. Nešto slično oni rade i sa svojim Google Global Cashe serverima (GGC) koje smeštaju kod Internet provajdera (ISP). Da ne govorim o njihovim FTTH projektima u SAD, o fajtanju sa Facebook-om kroz Google+, o Google TV i partnerstvu sa kompanijom Sony Picture.

Ali, kroz ovu akviziciju Google je kupio i Motorolin odeljak proizvodnje set-top-box-ova i kablovskih modema, gde je Motorola lider na globalnom tržištu. Lično mislim da u tom grmi leži zeka. Kako je Google vlasnik YouTube-a, preti li možda ozbiljno tzv. over-the-top video (OTT) – video streaming preko Interneta – kablovskim i IPTV operatorima? Ili će možda Android da se nađe u STB-ovima, ko zna? U svakom slučaju, kupovinom Motorola Mobility, Google je ušao u dnevne i spavaće sobe mnogih, a već je odavno je u radnim sobama kroz Internet.
Još malo kad otvorite frižider, iz njega će izviriti Google, ili ako imate više sreće - naš Nole ;). Naravno, kao i za AT&T – T-Mobile USA spajanje, i za sve ovo treba sačekati odluku američke antimonopolske komisije. Kanda da Google naginje da postane telekomunikacioni džin – gigant kakav je i sada u Internet domenu.

Setite se da je pre pola godine Microsoft ušao u partnerstvo sa Nokiom, sa namerom da iskoristi popularnost Nokia aparata u proboju Windows 7 platforme. Pre otprilike tri godine pisao sam ovde na blogu da Cisco kupuje raznorazne male uspešne proizvođače telekomunikacione opreme i širi svoj portfolio i svoju ponudu. To su ta globalna partnerstva koja otvaraju nove izvore prihoda i profita.

2 коментара:

Sasa Petrovic је рекао...

Pozdrav Sasa,
Poceo sam redovno da pratim vas blog, samo nastavite tako!
Imam jedno pitanje.
Jel ste namerno izostavili deo sa patentima? Mnogi analiticari na netu isticu upravo patente kao glavni povod za kupovinu (medju njima i B92 prenosi CNN: "Na pomolu "hladni rat" Googlea i Applea?").
Po vasem misljenju, koliku ulogu imaju patenti u ovoj kupovini?
Pozdrav

Saša Stamenković је рекао...

Imenjače, dobrodošao!

Nisam izostavio namerno priču o patentima. Kažu da je Google kupio Motorolu zbog hiljada patenata, odnosno jer je izgubio bitku sa Apple-om i Micro$oft-om pri kupovini Nortelovih patenata.

Ja sam se ovde fokusirao na telekomunikacioni segment za koji sam pokušao da kažem svoje mišljenje, jer zaista ne znam šta neko može sa 17.000 patenata i šta je sve u tim patentima.

Nekako mi ta patent-priča liči na ono "Ko, bre, sirotinja, daj 5 karata!" Mislim daGoogle pametnije radi, što sam malo i probao da dočaram u svom tekstu.

Drugo, rekoh već ranije da se ja ne ložim na bombaste cifre, niti one za mene same po sebi nešto znače.

Ne daj Bože da cela ta bitka oko nekakvih prava na nešto dovede do većih cena! Ali da ne idemo mnogo u širinu.

Pozdrav!