31 август 2011

Šta se krije ispod pokrivenosti


Čitam po forumima iskustva korisnika o kvalitetu mobilnog broadbanda kod nas tj. o 3G internetu. Od full zadovoljnih do očajnika! Sa druge strane, znam da se operatori hvale pokrivenošću teritorije i stanovništva, koju proveravaju tzv. driving testovima. Sedne ekipa u auto, vozi se po gradu i okolini i meri intenzitet 3G signala. Pokriveno!  Da se malo zađe po unutrašnjosti zgrada, a tu su i tradicionalne prirodne prepreke radio signala koje se u različitim uslovima različito ponašaju, (drveće, soliteri, uzvišenja, udubljenja, cigla, armatura). možda bi se otkrilo i još nešto oko pokrivenosti. Neću otkriti toplu vodi ako kažem da pokrivenost ne odgovara baš uvek i kvalitetu i snazi signala.  Najbolja ilustracija izrečenog su neretko komšije koje na terasi ili prozoru pričaju preko mobilnog.


Međutim, da bi se izbegla interferencija i omogućilo višestruko korišćenje (re-use) frekvencija po ćelijama mobilne mreže,  snaga signala mora biti kontrolisana. U manjim ćelijama mora se smanjiti, dok u ćelijama veće pokrivenosti može biti i veća (jači signal). Snaga signala je ustvari sasvim dovoljna u svakoj ćeliji, a ono što utiče na njene varijacije je interferencija i broj istovremenih korisnika na baznoj stanici.

Potrebe odnosno zahtevi korisnika direktno utiču na dizajn mobilne mreže. Čak rekao bih da ga “ugrožavaju”. U zonama guste naseljenosti obično se postavlja više baznih ćelija, koje imaju manju oblast pokrivanja, a samim tim i manju predajnu snagu. Sa druge strane, mobilni operatori gotovo neprekidno ulažu u poboljšanje svojih mreža. Naravno da ih onda frustrira loše iskustvo korisnika.

Glavni problem kod 3G interneta jeste kvalitet signala (održivost 3G veze) koji direktno utiče na iskustvo korisnika. Pokrivenost 3G mrežom ne podrazumeva i dobar 3G servis! Zato bi bilo u obostranom interesu da operatori budu fleksibilniji sa korisnicima koji hoće da raskinu svoje ugovore za mobilni broadband usled nezadovoljstva uslugom.

Verovatno se (a i siguran sam u to) u daljem razvoju mobilnog broadbanda ne može izbeći offload saobraćaja, piko i femto ćelije – ali to mora da bude neka nova priča ovde na blogu.

1 коментар:

Evolution је рекао...

Korisna info: Detaljna mapa pokrivenosti Telenor mreže GSM, 3G i HSPA+ signalima: http://i.evocentar.net/r8DMz0