17 јануар 2012

Novi Sad i optičko sutra


Grad Novi Sad je odlučio da potraži partnera spremnog da uloži oko 50 miliona € (opa!!) u izgradnju FTTB/H mreže za oko 147.000 novosadskih domaćinstava. Grad bi bio tj. postao vlasnik mreže, a tokom 25-godišnjeg partnerstva, investitoru koji će biti izabran na tenderu bio bi garantovan „ubrzan“ povraćaj investicije, a nakon toga podela prihoda. Ponuda na prvi pogled zvuči primamljivo, a Grad o svojim interesima svakako razmišlja odlično. Ukoliko se ova ideja uspešno realizuje, građani Novog Sada imaće nemerljive koristi i pogodnosti. 


Procenjujem da potencijalni investitor treba da bude neki servis-provajder. Taj će po izgradnji FTTB/H mreže morati oko korisnika da se rve i sa trenutnim ponuđačima usluga (Telekom, kablovski operatori), koji imaju svoju infrastrukturu. Diferencijacija je pristup optikom, ali usluge moraju biti ponuđene sa primamljivom cenom da bi se nečemu mogli i nadati. Bez obzira na međunarodni karakter najavljenog tendera, tipujem na zainteresovanost već postojećih igrača na srpskom tržištu, pre svih Telenora i SBB-a, možda čak i Orion. Ili neka „koalicija“. Možda neko ko već ima neki telekomunikacioni biznis u Vojvodini? Telekom bi, ulaskom u partnerstvo, bio prinuđen da „duplira“ svoje mrežne kapacitete i, lično procenjujem, od celog aranžmana bi veće „štete“ imala konkurencija nego što bi se dugoročno ovajdio Telekom. Sa druge strane, treba biti realan, jer ukoliko Grad uđe u aranžman sa nekim investitorom, za sve ostale provajdere proširenja postojeće mreže će verovatno postati praktično nemoguća (dozvole za kopanje, saglasnosti razne vrste).

Ovo je već eksploatisana ideja po mnogim evropskim gradovima. Kad su alternativni provajderi u pitanju, ovo je dobra šansa da neko ozbiljno utrči na jedno solidno metro tržište. I pored svega, dobro treba pripremiti projekat i razmotriti i analizirati sve okolnosti, sve uslove i biznis u svetlu najavljenog ortakluka u podeli prihoda.

4 коментара:

Vladan је рекао...

Tako je to kad se političari bave procenom investicije !
Dobra želja i već eksploatisana ideja ne znači i da je moguća pogotovu kad gradska uprava zamisli da na tome može i da zaradi a ne samo da pruža svoje komunalne usluge za dz. O konfliktu interesa (što si rekao da procenjuješ oko budućih dozvola za ostale) ne bih ni da pričam pošto je to kod nas od ove godine 100% u vladinom vlasništvu na državnom nivou.
Lično mislim da tolikog optimiste među investitorima nema za ovako objavljene uslove.
Hajde malo o nelogičnostima na prvu loptu:
- 25km optike da košta 50Mil EUR je 20EUR po metru ! Toliko ni Telekom ne plaća koji je po tom pitanju izdašan.
- ako u 50Mil EUR se računa i investicija u pristupnu i servisnu opremu za triple play sledi pitanje a koliki je target tog operatera. Političar kaže 147K domaćinstva a operater kaže da je javni statistički podatak da ispod 50% domaćinstava troši Internet usluge i odmah dođosmo do manjeg potencijala oko koga se kolju i ostali (sticajem okolnosti dva glavna velika operatera)
nemoguća misija da će prihod da bude u prvih 3-4 godine a da se plate troškovi (logistika, ljudstvo, peering troškovi i naravno jedna najskuplje sitnica, njegovo veličanstvo "prava na sadržaj" !
Triple play korinsik u siromašnoj Srbiji plaća mesečno 30 EUR kad se ne daje ništa promotivno, dakle godišnje za milion eura prihoda treba takvih 3000 korisnika.
Nagradno pitanje je kad će taj operater da vrati svoju investiciju ako mu pritom grad uzima 30% tog prihoda ?

Saša Stamenković је рекао...

@Vladan:

Jedan naš drugar koji radi u "Informatici" NS i čita ovaj blog, zameri mi onomad da sam pesimista kad je optika tj. FTTH u pitanju. Ovom prilikom nisam hteo da ga razočaram i da se igram brojevima dokazujući da li se i koliko nekome isplati da uđe u ovu priču. Ubeđen sam da će tih nekoliko godina do pola-pola podele prihoda da se doooobro oduži! Zato je važna poslednja rečenica u mom tekstu - treba dobro izanalizirati sve aspekte, a neke si i ti pomenuo.

Zato što sam često dokazivao da su neki projekti besmisleni, sad ne mogu da omirišem niti jedan projekat. Jednostavno, ima onih koji bolje poštuju tuđe pare. Vojvođani, uostalom, uvek pitaju "di su naši novci?" Neko im je rekao da je deo kod tog FTTB/H investitora. Možda je istina.

Ja bih iskreno voleo da neki grad stvarno uđe u tu optičku priču, možda bi i mogao biznis da se napravi.

DING је рекао...

Ja ovde vidim pogrešno postavljene stvari. Ako je već logično očekivati da zainteresovani investitor bude neko od operatora, zašto mu se ne dozvoliti da paralelno postavi dve mreže, jednu za sebe jednu za grad? Koji operator bi gradio mrežu kojom upravlja grad i koja na kraju postane isključivo vlasništvo grada?

Tih 50 miliona verovatno obuhvataju i nabavku i postavljanje video nadzora, uređaja za daljinsko očitavanje potrošnje toplotne energije, struje, gasa, vode i sl.

Mene muči pitanje na bazi kojih kriterijuma će se izabrati investitor kad je sve već poznato: 2.400 km mreže do 147k domaćinstava za 6 godina i 50 miliona evra investicije?

@Saša
Jel VIP namerno izostavljen sa liste potencijalnih interesenata :)

Saša Stamenković је рекао...

@DING:

VIP jeste namerno izostavljen; kad budu rešili da se uključe u fiksnu mislim da će kupiti nekog sa dobrim potencijalom. Od nule početi neće sigurno! Ponovo ;).

Praviti dve paralelne mreže, povrh ostalih koje postoje, po meni je čisto bacanje para! Mislim da potencijalni investitor mora da pregovara, jer je nedovoljno raditi toliki posao da bi ti se samo vratila prosta investicija i da onda još malo i zaradiš, a pola Šarcu daješ!?

50 miliona je ozbiljan novac i u telekomunikacijama (a pogotovo u FTTH) se ne može vratiti brzo, a još i zaraditi nešto.
Da mene pitaju, ja bih prvo video ima li zainteresovanih za taj posao i pod kojim uslovima. A onda bih potpisivao ugovor. Znači, bez uslovljavanja, nego tražiti investitora i naći zajednički interes. Na kratak rok, do sledećih izbora i slično, neće to ići.