29 јануар 2012

O potrebama za femto ćelijama


Infonetics research je krajem prošle godine napravio istraživanje tržišta femto ćelija i zaključio da će se ono tokom ove godine udvostručiti. Oko 12% kapaciteta mreže mobilnih operatora činiće male ćelije (mikro, piko, femto). Male ćelije se uglavnom koriste za poboljšanje indoor pokrivanja (unutar zgrada) i optimizaciju prenosa podataka. Pretpostavlja se da će imati veoma važnu ulogu u daljem širenju 3G i 4G mreža.


Male ćelije ne mogu rešiti baš sve probleme mobilnih operatora, a glavna bojazan njihove primene je moguća interferencija sa makro baznim stanicama i upravljanje različitim mrežama koje se koriste kod primene malih ćelija (mobilnom i fiksnom mrežom). Ipak, sve veći broj operatora najavljuje korišćenje femto ćelija, naročito pogodnih za šoping-molove, aerodrome, javne objekte, hotele.


Danas se većina mobilnog saobraćaja odvija preko makro ćelija (oko 90%). Ostatak se offloaduje preko WiFi hotspotova i malih ćelija. Istraživanje Infoneticsa pokazuje da se offload utrostučiti (na 30%) do 2013. godine, kada će oko 90% baznih stanica biti IP/Ethernet povezano na mrežu. U svakom slučaju, male ćelije će sigurno biti dominantno primenjene kod LTE mreža. Ovo je bila i glavna poenta mog teksta u poslednjem broju Connect-a (2/2012). Znači - niko ne veli da mora i treba, ali - trebaće! Niti iko želi da ima zagušenje u mreži (zbog toga offload!), niti iko može (i treba) da pokrije svaki kutak gde borave korisnici (zbog toga femto/WiFi!)!

Нема коментара: