17 јун 2012

Treba li nam MTID?


Srbija sa nestrpljenjem čeka formiranje nove Vlade. Poznato je da je prethodnau startu imala Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo (MTID), koje je kasnije „atrofiralo“ u Sekretarijat za digitalnu agendu. Bilo je i strateških planova za razvoj broadbanda u Srbiji, a nedavno je formirana i komisija za nacionalnu broadband mrežu koja će, kakogod bilo, valjda nastaviti rad u nekom korigovanom sastavu. I najveća domaća telekomunikaciona kompanija „Telekom Srbija“ je u proteklom periodu doživela promene - sada 100% državno preduzeće. Dakle, za mandata prethodne Vlade, bilo je itekako dešavanja i izvesnih pomaka u srpskim telekomunikacijama. Naopako da je drugačije, ali je moralo više i bolje. Možda je to floskula, ali to važi i za budućnost. Neću da pominjem gde smo na evropskim ICT rang listama. Nije samo politička volja nešto što koči, nedostaje još uvek 20 famoznih ljudi od struke i integriteta koji imaju petlju, znaju i hoće! I koji mogu da budu tim! Znam da je ovo Srbija, ali moramo da menjamo svest i navike.

Nisam primetio da je u izbornoj kampanji neka partija ili koalicija pominjala i apostrofirala razvoj informatičkog društva i e-upravu kao jedan od najvažnijih ciljeva u narednom perodu. Možda mi je promaklo.

Ne znam da li u nacrtima za nova ministarstava ima nečega što liči na telekomunikacije, ID, ICT. Sumnjam. Ne znam šta Vi, dragi čitaoci, mislite?
Da li ICT i elektronske komunikacije zaslužuju rang ministarstva?
Da li su zaista važni za dalji razvoj zemlje i ostvarenje ekonomskih ciljeva za izlazak iz krize? 
Pod kojim uslovima i sa kojim ljudima?
Nadam se da ima zainteresovanih za ovu diskusiju, bez obzira na boju njihovih glasačkih listića.

1 коментар:

Kec iz rukava је рекао...

Jesu pominjali. Sećam se da su "Dinkićevi", u saradnji sa izvesnim ljudima iz struke, pomenuli projekat "Tehno-Grad". Sećate se toga?

To je meni ostalo onako upečatljivo.

Pozdrav,
Vladimir