22 октобар 2012

Fiksni bez parice


Danas je dan kad je Telekom dobio konkurenciju i u fiksnoj (žičnoj) telefoniji! Pretplata na SBB uslugu fiksne telefonije iznosiće “podnošljivih” 390 dinara. Cene razgovora prema drugim fiksnim i mobilnim mrežama su niže od Telekomovih, a pogotovo cene ino razgovora prema zemljama gde imamo najveću dijasporu. Dodatne usluge koje najviše trebaju pretplatnicima SBB ne naplaćuje dodatno, već su uključene u cenu pretplate odnosno usluge.

Sada oko 700 hiljada korisnika SBB usluga može ozbiljno da razmišlja o jednom operatoru za 3Play uslugu (govor, Internet, TV). SBB korisnici su koncentrisani uglavnom po gradovima i, uz preduzeća, dobra su ciljna grupa za “preuzimanje” pretplate za telefon. Telekom će morati dobro da se pomuči da ne dozvoli preveliki odliv (churn) pretplatnika. Tu je i zakonska obaveza (ako je obaveza) omogućavanja prenosivosti fiksnog telefonskog broja od 1. decembra tj. za nekih mesec i kusur  dana. No, kako stvari stoje, SBB po svemu sudeći neće skoro moći da puca i iz NP “oružja” (NP-Number Portability).

Dakle, za Telekom, i to je moralo doći i sada će morati da pokaže spremnost i spretnost da može da igra tržišnu utakmicu i izdrži breme konkurencije na svim frontovima.

3 коментара:

teddy је рекао...

I odmah RATEL u službi Telekoma Srbije reaguje i na neodređeno odlaže prenosivost broja u fiksnoj telefoniji, iako je ona već jednom bila odložena za godinu i po dana u odnosu na prenosivost broja u mobilnoj. Sramota.

Saša Stamenković је рекао...

@teddy:

U mom tekstu piše "(ako je obaveza)". Mislim da sam time bio jasan u tumačenju šta ja mislim po ovom pitanju.

Takvu vrstu "zaštite" Telekom, a bogami i država, plaća na drugim poljima, ali mnogima nije lako to shvatiti.

Teddy, dobro se vratio među komentatore! Ne moraš da primenjuješ reciprocitet ;).

Masteraš је рекао...

Pravi potez SBB-a i verujem da će se i u ovoj sferi pokazati kao odličan konkurent. Kao dugogodišnji korisnik njihovih usluga imam samo reči hvale. SBB je primer kako jedna kompanija treba da posluje da bi bila uspešna i konkurentna na tržištu. Oni postavljaju trendove a ostali prate.
E sada mene interesuje, pored odobravanja NP-a, i kada će 3PLAY paket usluga biti odobren od strane čika RATEL-a...