09 октобар 2012

Kako izvaditi štetu na vreme


Ruski operator MTS rešio je da proda ili iznajmi nekome svoju CDMA mrežu na 450MHz u Ukrajini. Razlog je, kažu, nedostatak adekvatnih aparata, verovatno i nedostatak BB modema za nju. Imaju oko 300.000 CDMA korisnika, mreža je upgrade-ovana na EV-DO Rev.B (max protok do 14,7 Mbps u downlink smeru) i procena je da mreža vredi oko 200 miliona $. Šta mislite hoće li biti zainteresovanih kupaca?

Svojevremeno, sada već dalekog maja 2009. godine, ja sam na ovom blogu napisao da je bolje da je Telekom prodao svoju tadašnju eksperimentalnu CDMA mrežu MediaWorks-u (današnji Orion) nego što je kupovao licencu. To je za tadašnjih 30.000 CDMA korisnika bilo preko 500.000 € (ili oko 650.000 $), koliko je koštala licenca. Naravno, da ne bude zabune, to je bio i ostao moj lični stav, kao i ostali koje ovde na blogu iznosim. Danas, po podacima Ratela, Telekom ima oko 70.000 CDMA korisnika, koliko znam mreža nije podignita na EV-DO Rev.B i Srbija nije Ukrajina. Ako mislite da ću vas pitati da na osnovu iznetih parametara procenite vrednost Telekomove CDMA mreže – neću! Ne verujem da je ikome to važno i interesantno.

Napisao sam ovde šta sam onda mislio, to je i svrha ovih pisanija. Da sam bio u pravu, nije bilo potrebno da danas vidim da su se i Rusi zaje#ali. Rusi su samo šlagvort da napišem da sam bio u pravu, ali to sada nije ni važno. Drugi su to naplatili. Danas je već Q4 2012.-e godine koja takođe ima svoje četvoroslovne skraćenice sa (budućim) tužnim krajem. Neke godine, pa ko doživi.

Нема коментара: