02 април 2013

Telco sektor na nizbrdici


Akcije najvećih evropskih operatora su doživele fijasko u poslednjem kvartalu protekle, 2012. godine. Pad indexa iznosi 9,6%, čime se poslednji kvartal (Q4) deklarisao kao najgori u protekloj godini. Naime, u Q1 je zabeležen pad indexa od 3,2%, u Q2 pad od 4,5%, onda neznetan rast indexa od 0,8% u Q3 i na kraju godine drastičan pad.

Najbolje performanse u Q4 imao je Swisscom, rast indexa 4,4%. Šta je to što je ohrabrilo kupce akcija Swisscom-a? U oktobru su smanjili broj zaposlenih za 400, u decembru su startovali sa 4G mrežom i najavili ulaganja u mobilni broadband od 1,3 mlrd € u naredne 3 godine. Jedini još od 12 velikih evropskih operatora koji je zabeležio nekakav rast na berzi u Q4 je Telenor, rast 0,4%.
Najgore je prošao holandski KPN, pad indexa u Q4 od 37,5%! Akcije Telekoma Italia i Vodafona su pale za po 12%,  France Telecoma (Orange-a) za 11%, a Deutsche Telecoma za 10%.
I pored snažnog iskoraka u 4G/LTE tehnologiju i američki telekom sektor je pao u Q4 za 6,3%, dok je azijski istovremeno zabeležio rast od 2%.

Činjenica je da se u ova krizna vremena telekom sektor nekako drži, ali velike zarade izgleda više nema. Oni koji su ulagali, dokupljivali, otkupljivali akcije, sada su malo u problemu. Model poslovanja se mora menjati. Da li je ovo upravo doba za one koji preuzimaju rizik i kupuju kad je jeftinije, tek namerno ili slučajno opet je počela priča oko prodaje i domaćeg Telekoma. Rusi ili Karlos Slim, koji je jednom nogom već u austrijskom Telekomu? Vremena su se promenila, okolnosti su se promenile, a mnogo toga što je trebalo da se promeni – nije se promenilo! Izvesno je da ništa nije izvesno i tako vam je to u Srbiji, a i šire.

Нема коментара: