15 август 2013

Brzo, a kuso



Nije nepoznato da brzine broadband pristupa koje reklamiraju provajderi nisu u skladu sa realnim protokom koji korisnici mogu da ostvare. To je činjenično utvrdila i Evropska Komisija koja kaže da su realne brzine prenosa u proseku u EU 25% manje nego što se reklamira. Istraživanje obavljeno početkom prethodne godine, obuhvatilo je više od 9000 broadband korisnika u EU27, plus Hrvatsku, Norvešku i Island.

Kablovski operatori su najpouzdaniji tj. najmanje „zakidaju“,  jer isporučuju oko 91% obećane brzine, slede FTTB/FTTH provajderi sa 84%, a „najgori“ su xDSL provajderi čiji korisnici uživaju maksimalno 63% obećane brzine.  Pri tom npr. u UK i Francuskoj xDSL brzine su u stvarnosti do 40% reklamirane vrednosti. Kad su nominalne vrednosti bitskih brzina u pitanju, najbrži protok imaju FTTH korisnici, oko 41 Mbps, u odnosu na kablovskih 33,1 Mbps i, prividno skromnih 7,2 Mbps preko xDSL pristupa. U globalu, kad se „smuljaju“ svi tipovi pristupa, može se izračunati da prosečna brzina fiksnog broadband pristupa u EU iznosi 19,5 Mbps.

Rekao bih da ovo uopšte nije loše, mislim dosta je brzo! Ako se dobro sećam, po Akamai-u je prosečna brzina Internet veze nešto iznad 3 Mbps! To što se kojekude malo i zakine – naš narod lepo kaže: Što je brzo, to je i kuso! Mi, za divno čudo, povrh raznih komisija, nemamo i nekakvu komisiju da se bavi ovim pitanjima. Ja bih baš voleo da je imamo, valjalo bi. Trebalo bi da Ratel to radi, jer je on zadužen da „štiti“ korisnike od provajdera. Ali nema potrebe - domaći provajderi rade sve u korist svojih korisnika. Što će nama u Srbiji analitika kad mi znamo da se sve radi u korist naroda!

Нема коментара: