20 август 2013

SBB čeka kupca



Telekom Austria se ponovo vraća u bitku za srpski SBB! Procene su da cena za SBB može ići i do milijardu €, znači da su Austrijanci našli modus da obezbede pare za kupovinu (verovatno emisija i prodaja dodatnog seta akcija). Takmaci će im biti privatni investicioni fondovi, dva u partnerstvu i jedan solista (a taj je po mom mišljenju extremno ozbiljan igrač Altice Finco).

Dakle, pretpostavljam, odlaganje usluge prenosivosti broja u fiksnoj nije donelo vlasniku SBB-a, fondu Mid Europa Partners, projektovani rast prihoda i oni nisu više voljni da čekaju. Ujedinjenje SBB-a sa Telemachom iz Slovenije stvorilo je priliku za novi investicioni zamah i obogaćenu ponudu, ali to će raditi drugi gazda. Telekom Austria (tj. VipNet) je u Hrvatskoj pre par meseci pokupovala nekoliko metro orijentisanih kablovskih operatora u nameri da nudi objedinjene fiksno-mobilne usluge koje obećavaju solidan prihod. Slično su, verujem, razmišljali i za Srbiju. Ako su se vratili u igru za SBB, to znači da su ozbiljno zainteresovani. Sigurno su se ugledali na Vodafon koji u Nemačkoj kupuje Kabel Dojčland. Tek da se podsetimo, slučajno, Telekom Austria je kao VIP mobile prisutan u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Bugarskoj. Sa druge strane, u dosadašnjim kupovinama Austrijanci su malo škrtarili u ponudi, pa su gubili tendere. Sumnjam da će sada dozvoliti takav luksuz, utoliko pre što polovinom naredne godine startuje famozna prenosivost brojeva u Srbiji i prilika za quadplay usluge (govor, internet, TV, mobilna), mada ni tripleplay bez fiksne može biti vrlo privlačan korisnicima.

Pre nekoliko dana Telekoma Austria i holandski KPN su objavili strateško partnerstvo i napravili dogovor o uzajamnom korišćenju mrežnih kapaciteta koje poseduju obe kompanije u 35 evropskih država i u preko 170 POP-ova. Nesumnjivo da Telekom Austria želi da postane vodeći operator u jugoistočnoj Evropi. Ako je neko drugi imao slične aspiracije, teško, zaista teško će to ići u ovim uslovima, a vreme prolazi...

Нема коментара: