26 август 2013

Srbija pod 2G/3G jorganom



Sledeća analiza koju ću mojim čitaocima ponuditi jeste analiza mobilnih mreža u Srbiji na osnovu podataka iz Ratelovih godišnjih izveštaja o stanju tržišta telekomunikacija. Na ovu analizu, možda će se jednog dana nasloniti i ona koja mora da sledi: kako je koji operator iskoristio „svoju“ pokrivenost? U krajnjem, to je najbitnije - zapamtite naročito vi, kolege inženjeri!


Najpre o nejasnoćama (ili mogućim greškama) u RATEL-ovim izveštajima: Nesklad se može uočiti u podacima oko priraštaja broja novih baznih stanica i ukupnog broja baznih stanica (BS). U Ratelovim izveštajima nedvosmisleno piše „ U toj godini instalirano je toliko novih baznih stanica“ u mreži predmetnog mobilnog operatora. Iz tabele se može primetiti da kod Telenora i VIP-a postoji nesklad u 2012. godini, a kod MTS-a u 2011. godini. Indikativno je da je za sve ostale godine kod svih operatora broj novih BS direktno saglasan sa priraštajem ukupnog broja BS, osim u tri pomenuta slučaja! No, bez obzira na  broj novoinstaliranih BS u datoj godini, moguće je da su operatori i demontirali izvestan broj BS u toj godini. Ipak, nemoguće je da oni to radili samo u jednoj od razmatranih godina, tako da ostaje senka na tačnost podataka. Prema datim podacima, proizilazi da je Telenor  u 2012. demontirao preko  1000 BS??!! Nije nemoguće, ali je onda trebalo napisati u izveštaju i broj demontiranih BS. Sa druge strane, kod VIP-a je u 2012. sigurno greška – ako pretpostavimo da je ukupan broj BS tačan, broj novih BS u 2012. bi trebalo da iznosi 404, a ne 205! S obzirom da Ratel izveštaj objavljuje u junu mesecu, smatram da ima dovoljno vremena da se podaci provere i usaglase, i da mi koji čitamo i analiziramo ovo ne budemo u nedoumici (a takvih „zaluđenika“ je zaista malo, tako da Ratel ne mora da se sekira mnogo, povrh svega). Već sam u svojoj prethodnoj analizi sugerisao Ratelu da odvojeno prikaže broj BS za GSM i za UMTS, to bi bilo zgodno. Nadam se da mi kod profesora u Ratelu ova primedba neće biti uzeta kao minus - naprotiv. Inače, sve dosadašnje primedbe i sugestije koje sam davao „moćnim“ direktorima su mi se žestoko obile o glavu. Možda za mene nema više nade da nešto prosperiram, ali ovi mlađi koji ovo čitaju, neka uče iz mog iskustva. Neka stave ovo u neku „moždanu fioku“ – zlu ne trebalo! Ima još jedna stvar – ako niko ne pokušava da stvari promeni i istera na čistac, kao što je to mahom danas u Srbiji, šta mislite u kakvom ćemo društvu živeti i mi i naša deca? Sve je stvar izbora, svako za sebe preuzima odgovornost, ali na kraju ne može vam neko drugi biti kriv.

Nastavićemo sa analizom mobilne mreže. Činjenica je, prema podatku o pokrivenosti stanovništva, da je razvoj GSM mreže praktično završen. Stoga možemo zaključiti da se ogromna većina novomontiranih BS odnosi, ustvari, na 3G/UMTS BS. Pitanje daljeg istaliranja GSM BS je sada pretežno pitanje poboljšanja kvaliteta mreže.

3G/UMTS mreža:
Interesantno iz tabele je da je MTS još polovinom 2010. godine bio na nivou 3G pokrivenosti koju danas imaju (ili čak još uvek nemaju) Telenor i VIP.  To je, po mom mišljenju, fantastična prednost u odnosu na konkurenciju koja je morala rezultirati značajnom materijalnom dobiti i prilivu broja mobilnih broadband korisnika. Da li je to bilo tako – može se izanalizirati iz nekih drugih podataka (lako je i intuitivno doneti zaključak), ali svejedno, ako ovi pročita neko iz menadžmenta Telekoma možda će razmisliti.

Demografska slika Srbije je izgleda takva da je mobilnim operatorima izuzetno zgodno i povoljno da sa relativno malim brojem 3G BS pokriju veliki procenat stanovništva. Podaci VIP-a i Telenora to „surovo“ pokazuju. Dakle, sa 20% teritorijalne pokrivenosti obuhvatate 50% stanovništva, a još „drastičnije“ sa 3% pokrivene teritorije trećinu srpske populacije! Za sutrašnju implementaciju 4G/LTE,  ovo je podatak od velike važnosti, vredan možda čak i uplitanja novog, četvrtog mobilnog operatora.

Šta me iznenađuje u podacima iz tabele? MTS nastavlja galop u povećanju broja BS. Za poslednje 3 godine 1693 nove BS! Konkurenti ponaosob ni 2/3 od toga?! Efekat? Možda valja razmisliti o korelaciji nekog drugog segmenta mobilnog poslovanja sa odličnom pokrivenošću (biće reči u nekom narednom postu). Lako se npr. uočava da je za 3G/UMTS mrežu fokus VIP-a i Telenora bio na pokrivenosti stanovništva, a za MTS bi se više reklo da je fokus bio na pokrivenosti teritorije (npr. podaci 2011). Valjda se htelo preteći konkurente i zauzeti teren pre njih. Da ponovim, na kraju se meri efekat – broj mobilnih 3G (broadband) korisnika i zarada. Rekoh, valja promisliti!

U svakom slučaju, za godinu-dve treba realno očekivati okončanje ulaganja u 3G mrežu, naročito što je LTE „pred vratima“. Osnova koju imaju mobilni operatori za 4G je odlična, imaće dobru infrastrukturu za početak, samo da sačekaju raspoloživi spektar frekvencija i spreme kintu za licencu. Telenor i VIP mobile su već u LTE priči na drugim tržištima, pa iako je svako tržište specifično, doneće know-how i iskustvo. MTS treba da izvuče najbolje pouke i zaključke iz dosadašnje 3G priče. Ako nekome ovaj članak, u tom smislu, bude od koristi, ja ću biti neizmerno zadovoljan.

2 коментара:

Sloba Markovic је рекао...

...a inače RATEL-u bi verovatno nebo palo na glavu kada bi sve ove statistike iz izveštaja objavili u obliku mape, sa slojevima koji mogu da se kombinuju, preklapaju itd. Da li u 21. veku tražim mnogo? ;)

Saša Stamenković је рекао...

@Sloba:

E pa, druže, možda si ti u 21. veku, ali Ratel...

Izveštaj se radi zato što se mora, inače bi npr. bio gotov početkom marta. I imao svašta nešto, pa i po tvom i mom ukusu.