21 август 2013

LTE kao stvar prestiža



Prema podacima GSA (Global Suppliers Association), 31. jula ove godine u svetu je u radu postojalo tačno 200 LTE mreža u 76 zemalja. Poslednjih 12 meseci pušteno je u rad 106 novih LTE mreža, što predstavlja godišnji rast od 112%. Na kraju 2012. godine u svetu je bilo 146 LTE mreža.Od pomenutih 200 komercijalnih mreža, 182 rade u FDD modu, 9 u TDD (TD-LTE) modu i 9 rade u oba moda (napomena: FDD-Frequency Division Duplex, za rad u uparenom spektru, jedan kanal za predaju, drugi za prijem; TDD- Time Division Duplex, za rad u neuparenom spektru, isti kanal za predajni i prijemni signal, vremenski razdvojene). U narednom periodu očekuje se puštanje u rad još oko 150 novih LTE mreža, a interesantno je da opseg 1800 MHz postaje sve interesantniji za LTE primenu. LTE, kao tehnologija, nesumnjivo obara sve rekorde, nešto neviđeno do sada!

Po izveštajima kuće Informa Telecoms & Media (a na osnovu podataka koje im daju sami vendori), na LTE tržištu vendora vodi Huawei sa 40% ukupnog broja ugovora, sledi Ericsson sa 34%, a treći je NSN sa 17%. Ostatak od 9% tržišnog udela otpada na ALU, ZTE, NEC i Samsung. 

U Srbiji još nema LTE mreža, ne vidim ni neku ekstremnu ekspanziju mobilnog broadbanda, a i pitanje je da li bi operatori mogli da naplate nova ulaganja u licence i LTE opremu. Sad bi svako puštanje LTE kod nas više bilo moda nego realna biznis potreba, ali svejedno, možemo ga očekivati ako se regulatorno neko malo posveti tome.

Нема коментара: