10 март 2008

Ćeranje po impulsima

Objavljeno je da je fiksni saobraćaj u Crnu Goru opao protekle godine za više od 11%, a bogumi je za oko 2% smanjen i broj fiksnih telefonskih pretplatnika. „Krivac“ za to je procvat mobilne telefonije (ne samo Srbije ;-) ) u bratskoj nam susednoj republici. Legalizovani VoIP je još jedan isterivač prihoda iz džepa lokalnog, privatizovanog fiksnog operatora.

Veliki gazda T-Com CG je odmah reagovao (nema zezanja !) smanjenjem cijene fiksnih priključaka, uz promociju i podsećanje korisnika na dodatne vrednosti ili prednosti ako imate fiksnu liniju tj. telefonsku paricu (brzi Internet, Extra TV). Nema tog Mašana koji neće uzeti bolje, kvalitetnije i jeftinije, samo ga treba ljepo privoljet’. Što reče nenadmašni Pera Božović, jednom rečju – usrećit’.

Fiksno-mobilna supstutucija i prelivanje saobraćaja iz fiksne mreže u mobilnu jeste glavobolja svih fiksnih operatora u svetu. Pravovremeni odgovor na izazove tržišta je ne samo obaveza i redovna aktivnost, već i pitanje opstanka tržištu izloženih operatora. I sve se to (a zove se liberalizacija telekomunikacionog tržišta) radi zbog korisnika, u državama u kojima je važnija dobrobit građana i zajednice, nego procenat vlasništva u (državnom) telco-operatoru. Ne treba biti mnogo pametan i zaključiti da se veće korišćenje Interneta i novih telekomunikacionih servisa i državi višestruko isplati i donosi koristi na mnogim poljima (ali negde ni tolike pameti i volje nejma, nažalost). A operatore treba terati da redovno treniraju i igraju jake utakmice, da se ne zapuste. Dokazano je da samo takav ambijent donosi uspeh, rezultat i zadovoljstvo. I Srbija to zaslužuje i može – ali zašto neće ?

Нема коментара: