25 март 2008

IP konvergencija

Telekomunikaciona dijalektika danas : Sve teče, sve se menja i sve konvergira ka IP baziranoj mreži. IP konvergencija podrazumeva prenos svih vrsta informacija (govor, podaci, video) jednom jedinstvenom mrežom zasnovanom na IP protokolu.

IP konvergencija obuhvata promene u načinu isporuke servisa, promene infrastrukture mreže, promene (rekao bih, pre svega) u organizaciji poslovnih procesa operatora. Integracija različitih mreža, sadržaja, aplikacija i servisa za operatora ne znači samo smanjenje troškova (o čemu sam ranije pisao na blogu), već i mogućnost stvaranja pouzdanije, fleksibilnije i efikasnije mreže za isporuku servisa. Zato u IP konvergenciju treba ući planski i smisleno, da bi mogli da upravljate promenama.

Dakle, pre svih tehnoloških promena neophodne su promene u načinu rada, razmišljanja i poslovanja. Nešto kao tzv. put u Evropu. Ne samo doneti set zakona i podesiti regulativu, već i prihvatiti evropske vrednosti, ponašanje i razmišljanje. Ili „postati Beograđanin“ – ne samo kupiti stan u Beogradu i promeniti ličnu kartu, nego prihvatiti urbani način života i ponašanja u velikom gradu.

Ipak smo 500 godina bili pod Turcima, ipak se još nismo oslobodili dvojnika u mreži, ipak još uvek mislimo da ono što je domaćinski u kući ne mora biti primenjivo i u firmi ili na ulici...

Nasleđe (istorijsko) ponekad opterećuje, ali mora se ići i gledati napred, usavršavati se i učiti na greškama, najbolje tuđim. Dosta smo bili ponavljači kod učiteljice života.

Нема коментара: