03 март 2008

FTTH - opsesija ili iluzija

Često čujem kako se kod nas kasni sa implementacijom optike do korisnika. Te trebalo bi GPON, te ne bi trebalo, te kako itd. Mnogi izgleda nisu shvatili ili naučili da savremeni operatori ne treba da budu opsednuti izgradnjom infrastrukture, već isporukom usluga (tzv. usmerenost ka korisniku !). A da bi bolje razumeli, evo male pomoći prijatelja - za razmišljanje :

- Zašto bi vaši korisnici platili veći bandwith u ovom trenutku i za šta bi im on trebao ?

- Koja je to usluga koja trenutno samo optikom do korisnika može da se prenosi, a ne može i postojećim bakarnim paricama ?

- Čak i da implementirate FTTH, šta bi ste s njim radili i šta ponudili po njemu ?

Dakle, bolje gledajte šta traže korisnici, šta bi i koliko platili, kome niste dali ono što traži, kome možete da ponudite nešto novo i efikasnije u zamenu za nešto staro i manje efikasno. Izaberite ono što će najbolje da vam koristi, ali mislite i o budućnosti, naročito u greenfield projektima. Danas nije toliko važan onaj ko proizvodi, koliko je važan onaj koji prodaje. A da bi se prodalo, korisnici moraju da vide neku korist od toga, da im vaš proizvod ili usluga služi.

Tehnologija danas nije problem, problem je usluga (ponuda) i njen plasman. I ne treba prodavati infrastrukturu, treba prodavati usluge (naravno, mislim na telekomunikacione servise) !

A u okviru iste ove teme : moj nekadašnji šef je znao da kaže „Ja bih to uradio, makar bilo i pogrešno – sutra ćemo da vidimo i razmišljamo šta ćemo s tim“. Ako imalo odgovornosti postoji, izbegavajte da radite nešto samo da bi radili ili da neko misli kako radite nešto važno i veliko. Efekat i efektivnost ! Ukoliko nešto uradite, a to nikome i ničemu ne služi – koji je to posao i šta reći osim „zbogom pameti !“ Ako će to što ste uradili poslužiti nakon nekoliko godina, setite se samo da cena opreme pada iz godine u godinu i da niste baš mnogo vidoviti. Radite onako kako biste radili u svojoj kući i za svoj novac. Radite za one koji će doći, a raduckajte za sebe. Ili mislite da treba obrnuto ? Znam, praksa me opasno demantuje... a i počeo sam o opsesiji i iluziji...

Нема коментара: