25 март 2008

Ide maca oko tebe...

Deutsche Telecom (DT) polako, ali sigurno osvaja telekomunikacioni prostor jugoistočne Evrope. Kupili su 20% deonica grčkog OTE, čiji je država još uvek najveći akcionar sa 28% vlasništva kapitala. Nemci planiraju da kupovinom do 33% kapitala OTE preuzmu kontrolu nad rukovođenjem ovom kompanijom, koja je većinski ili manjinski akcionar operatora i u Srbiji, Rumuniji, Albaniji, Makedoniji i Bugarskoj. Pomenimo da je DT već prisutan i u Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. I vlada BiH planira prodaju državnog BH Telekoma (a čuo sam da Valter više nije u Sarajevu).

Setite se starog vica koji govori o okruženju bivše Jugoslavije – BRIGAMA. Ima li Telekom Srbija razloga za brigu ? Sudeći po sudbini bivše nam zajedničke države - nema, jer njojzi su „glave“ došla unutrašnja trvenja. A opkoljavanje je stara i istorijski poznata germanska taktika na ovim prostorima.

OTE je vlasnik 20% Telekoma Srbija, a ako DT preuzme kormilo OTE... možda je na pomolu balkanska telekomunikaciona federacija ? Braća Rusi preferiraju energetiku. A mi – gledamo šta (nam) drugi rade.


Нема коментара: