12 март 2008

"Širokopojasni" pristup

Preliminarni finansijski izveštaj za proteklu godinu pokazuje da je Telekom Srpske povećao svoju neto dobit u odnosu na 2006. godinu za oko 2%. Prihodi su porasli za oko 10%, a nešto manje od toga i troškovi – elem, neto dobit iznosi oko 39 miliona Evra. Interesantno je da u ukupnim troškovima, troškovi zaposlenih (ili na zaposlene) učestvuju sa procentom od preko 25% i da su 16% veći nego lanjske godine !? Broj zaposlenih u Telekomu Srpske smanjen je u 2007-oj sa 2.744 na 2.709 ( izgleda, baš su im dobro platili da odu ;-) ).

Od juna 2007. gazdovanje nad Telekomom Srpske preuzeo je Telekom Srbija. Ko sad može da kaže da radnicima privatizacija ne donosi boljitak ?

S druge strane (Drine), Telekom Srbija je u prošloj godini, prema prvom intervjuu novog generalnog direktora Branka Radujka, ostvario u 2007. povećanje prihoda u odnosu na 2006. godini za 17%, ali i smanjenje neto dobiti za 22,6% . Prostom matematikom može se izračunati da su rashodi tj. troškovi Telekoma Srbija povećani na godišnjem nivou (čak) za oko 27%. U pomenutom intervjuu gospodin Radujko je izneo i intersantan podatak o prosečnom računu mobilnog (442 din) i fiksnog (970 din) pretplatnika.

Činjenica je da se pretplatnici ne „pretržu“ baš od telefoniranja. Činjenica je da ostvareni saobraćaj u mreži opada i da vas konkurencija tera da smanjujete cene. Činjenica je da platežne sposobnosti građana Srbije sve više opadaju (daleko bile 90-te !) a time nije izvesno koliko će njih moći i hteti da koristi nove multimedijalne usluge.

Vraćamo se na pitanje kontrole troškova, efikasnosti i efektivnosti, o čemu sam već ranije pisao. Zauzdavanjem troškova i vođenjem računa o tome šta i kako se radi i kako i koliko se koristi može se i održati i ostvariti i unaprediti uspešno poslovanje telco-operatora. Ne trčite bezglavo i nepromišljeno u NGN, FTTH i šta-sve-ne bazen, kad niste sigurni da u njemu ima vode !
Nije sve u trošenju para, ima nešto i u štednji. Nije sve u proizvodnji, dosta toga je i u prodaji. Nije sve u imati, ima nešto i u koristiti. Pobeda se može ostvariti ne samo dobrim napadom, već i uspešnom odbranom. Zasvirati, ali i za pojas zadenuti !


Нема коментара: