28 август 2008

Biti menadžer

Otac dijalektike Heraklit je rekao "sve teče, sve se menja", a to znači da je samo promena konstantna. Promene izazivaju probleme, a problemi traže rešenja. Rešenja, opet, stvaraju nove promene. Živeti znači prolaziti kroz promene i rešavati probleme.

Oni koji uvode promene izazivaju probleme. Zato ja važim za "problematičnog".

Upravljati promenama znači doneti odluku (šta ćeš da uradiš) i sprovesti tu odluku u delo. Jedno bez drugog ne ide. Uspešan menadžment podrazumeva donošenje dobrih, kvalitetnih odluka i njihovo efikasno sprovođenje. Dobra je ona odluka kojom se postiže željeni cilj ili rezultat.

Dobar menadžment je demokratičan u donošenju odluka, a diktatorski u sprovođenju odluka. Da bi ste mogli da donesete dobre odluke morate biti bez predrasuda. Demokratični sa sobom i sa drugima. Kada donesete odluku, morate biti diktator i odlučno i efikasno je sprovesti do kraja. Odluka obavezuje ! Odluke ne treba donositi na osnovu jednostranih i neadekvatnih informacija. Treba biti otvoren za drugačija mišljenja i ideje svojih saradnika i podređenih (open mind, što bi rekli Englezi).

Ne postoje promene bez konflikata i sprečavanjem jednog, ukida se drugo. Ako niste u stanju da upravljate konfliktima, ne idite u menadžere i rukovodioce. Ako ne volite ljude ili razlike u mišljenju, onda posao menadžera nije za vas. Ako se svi oko svega slažu, onda tu niko mnogo ne misli. Ako se dvoje u svemu slažu, jedno od njih je suvišno. Raditi s nekim uprkos razlikama nije lako, ali je korisno. Kad jednom to shvatite, stalno ćete tražiti ljude različite od sebe, upravo zbog tih razlika. Iz razlika i na osnovu njih se najviše uči i najbolje napreduje. Kolege su upravo osobe sa kojima se ne slažete, ali poštujete njihovo različito mišljenje. Za dobro odlučivanje veoma je važno zadržati otvorenost prema sebi i drugima.

Ne postoji idealan i savršen menadžer. Da bi obezbedili dobro upravljanje potreban vam je komplementaran tim, čiji se članovi međusobno poštuju i gaje međusobno poverenje.To su obično zreli ljudi koji sarađuju i komuniciraju i koji pružaju i ulivaju poštovanje i poverenje.

Ovaj namerno napisan tekst je sastavljen od mojih zapisa nastalih iz izvoda iz knjiga gurua menadžmenta Isaka Adižesa, kojih imam nekoliko u svojoj biblioteci. Niko se naučen nije rodio, a učenje je proces koji treba da traje celog života. To je moje opredeljenje. Oni kojima je njihovo znanje dovoljno i oni koji jednosmerno i ograničeno misle, obično me izbegavaju kao saradnika. A ne bi trebalo, jer smo različiti. Zato bih voleo da ovo pročitaju. Pažljivo i studiozno, jer samo tako i ima smisla. Postati kolega samom sebi je najveća lična pobeda.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Bravo, bravo, bravo!
Šteta što ovo ne pročitaju oni koji bi najviše trebali!
Sneška

Анониман је рекао...

Šteta što ovo ne pročitaju oni koji bi to najviše trebalo, ili bi bilo beskorisno.....
Sneška